STRAŠNO FINALE: Novak Đoković izgubio u finalu Vimbldona, Karlos Alakraz je (p)ostao šampion - i to kako!

Дарко Николић
Darko Nikolić

14. 07. 2024. u 17:37 >> 17:38

Novak Đoković nije uspeo da u svom prvom finalu u 2024. godini dođe do 25. grend slem trofeja: trofej Vimbldona i ovoga puta je, kao i 2023, osvojio Karlos Alkaraz, koji je pobedio sedmostrukog šampiona sa 6:2, 6:2, 7:6(4).

СТРАШНО ФИНАЛЕ: Новак Ђоковић изгубио у финалу Вимблдона, Карлос Алакраз је (п)остао шампион - и то како!

FOTO: Tanjug/AP

Da bi se protiv jednog od najboljih koji postoje u "belom sportu" igralo, morate biti i fizički potpuno spremni, i psihički.

Nole nema problem sa ovim drugim, jer toliko puta je i igrao, i dobijao, i gubio finala, da mu ovogodišnje, samo po sebi, nije bilo ništa novo. Ali, fizički... Nikada nije igrao finale posle pet nedelja od operacije kolena.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ne, nije to opravdanje, jer ga Novak nije tražio, niti će ga tražiti. Da je operacija bila problem ovog nedeljnog popodneva, ne bi srpski as ni izlazio na teren. Međutim, ne pomenuti činjenicu, a to je da nije u apsolutno najboljem fizičkom izdanju, ne bi bilo ozbiljno za jedan ovako ozbiljan događaj.

No, bilo je tu nekih drugih stvari koji su potpuno poremetili planove sedmostrukog prvaka.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Problemi Novaka Đokovića

Najpre servis.

Toliko ga nije "slušao", naročito onaj prvi, da su sve dalje strategije padale u vodu. Umesto da diktira tempo igre, morao je da se "čupa" iz problema. Umesto da ima incijativu, jurio je zaostatak. Umesto da vodi, sve vreme je tragao za altrenrativom. Za bilo čime što će uroditi plodom.

Drugi problem je bio što nije dovoljno dobar "na mreži". A tu, ako ne matirate "špansko čudo" iz prvog poteza, sledi kazna. A Novak je, primera radi, do sredine drugog seta, iskoristio osam od 21 izlazaka ka mreži da osvoji poen. Njegov mladi suparnik sedam od osamh.

Kada je semafor pokazivao da Đoković ima i set i ponovo brejk zaostatka, postala je jasna i jedna teniski prilično jeziva statistika:

U prvih šest mečeva, do finala, Novak je dobio 82% poena na svoj prvi servis, a u ovom - 50%. U prvih šest nastupa je dobio 59% poena na drugi servis, a do tog trenutka samo 47%. I, konačno, u prvih šest duela je samo pet puta doživeo brejk, da bi triput to doživeo već u prvih deset gemova finala.

Kad se na to doda da je Alkaraz igrao gotovo bez greške (recimo, od 30 uspešno urađenih prvih servisa, samo četiri nije pretvorio u poene), te njegove vratolomije kojima je stigao da kazni svaki nesavršen Đokovićev potez, potpuno je bilo jasno u kom pravcu ide ovaj meč. I, tu brojke nisu bile toliko važne koliko jasan balans samopouzdanja na terenu:

"Karlitos", kako ga zovu u domovini zbog mladosti, radio je šta je želeo. Nole je sve vreme tragao za odgovorom.

Čudo koje nije bilo dovoljno

Nije ga našao ni u vidu nekog procepa u bedemu Alkarazove defanzive. Nije ga našao ni u svojim čarolijama. One su, prosto, ustuknule pred potezima koje je čak i iza leđa izvodio španski virtuoz. Zato je njemu, baš kao i prošle godine, baš protiv Đokovića, pripala i ovogodišnja vimbldonska kruna, ma koliko da je Srbin podigao nivo svog nastupa u trećoj deonici, imao i brejk šanse, čak i čudo izveo - pridobio publiku na svoju stranu, a onda izveo i nešto nestvarno: 

Tri meč lopte, i to u nizu, na servise rivala koji je vodio sa 5:4 i 40:0, Đoković je spasao.

Nije bilo dovoljno...

Nedugo zatim se došlo do taj-brejka, a u njemu je branilac trona potvrdio da na tronu i ostaje. Ponovo je počeo da surovo kažnjava i najmanje kikseve srivala, poveo sa 3:1, pogađao linije ili za centimetar pokraj njih, pa iako se Srbin "vratio u život", neizvesnost je bila samo privremena i, koji minut kasnije, usledilo je veliko špansko slavlje.

I, šta sad?

Ali, završiti priču o finalu Vimbldona 2024, a ne spomenuti da ga je Novak igrao tačno mesec i pet dana od operacije kolena, da je to uradio uprkos svim prognozama, ali i uprkos činjenici da ni potpuno zdrav nije igrao nijedno finale u ovoj sezoni, ne bi bilo pošteno. Kao što ne bi bilo pošteno ni prećutati istinu: Alkaraz je bio bolji. A biti to na Centralnom terenu Vimbldona, na grend slemu na kome je ostvario 97 pobeda, pa makar stajao sada i na jednoj nozi, nije lako. I, uraditi to na ovako silovit, impresivan način, vredno je svake hvale.

Nova era tenisa je, možda, stvarno počela. Australijan open je "uzeo" Janik Siner, Rolan Garos i Vimbldon - Alkaraz. Ali, Novak Đoković je opet tu. I, ako nešto može pomenutu novu eru da učini dramatičnijom nego što joj se predviđa, onda je to upravo nestvaran povratak Srbina.

A slede Olimpijske igre u Parizu.

Jedino veliko takmičenje koje Đoković nije završio kao pobednik.

Možda je nova era, stvarno, počela. Ali, ima šta u njoj i Nole da (po)kaže. Ovaj neverovatni povratak posle operacije je, moguće je, samo uvod u nova čuda.

Uostalom, da u njih nije verovao, Novak bi ovo finale gledao na TV-u, oporavljajući se od hirurškog zahvata. A umesto toga, izašao je na megdan svima, pa i sopstvenoj strepnji, i dogurao daleko.

Zapravo...

Umesto zaključka o Vimbldonu, nešto drugo:

Neka igre počnu.

Igre, pardon.

Pratite i njih na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

KRAJ! Đoković - Alkaraz 2:6, 2:6, 6:7(4)

6:6 - Fantastični Alkarazovi poeni "pogurali" su ovaj meč u taj-brejk. Savršeno je odigrao španski teniser u ovom gemu.

6:5 - Nastavio je Nole sa dobrom igrom posle tri spasene meč lopte, dobio je prilično brzo "svoj" gem" i poveo u meču. Obezbedio je tako, najmanje, taj-brejk u ovom setu. Kratak predah, pa se duel nastavlja.

5:5 - Brejk Đokovića, spasao je tri meč lopte! Poveo je Alkaraz sa 40:0, potom napravio šestu dvostruku servis grešku, Nole savršenim riternom spasao drugu meč loptu, a treću je sam "Karlitos" prokockao slanjem loptice u aut. Novak je potom čak, posle greške rivala došao do brejk šanse, i iskoristio je jer se suparniku "stisla ruka" - pogodio je Alkaraz mrežu.

4:5 - Brejk Alkaraza! - Poveo je za tili čas sa 0:40, pali su pomenuti Novakovi procenti uspešnih servisa i, koji momenat kasnije, Španac je došao u situaciju da servira za trijumf.

4:4 - Odgovara Alkaraz maltene istom merom. Borba se nastavlja. I, Nole je tu sada mnogo konkurentiji. I ne čudi, u prvom setu je ubacio samo 55% prvih servisa gde treba, u drugom 60%, a u trećem 83%. Sada će opet on servirati, jer "Karlitos" ne popušta u "svojim" gemovima.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Đoković je, definitivno, podigao nivo igre. Opet je na "nuli" ostvario suparnika, ali, što je još važnije, igra daleko, daleko konkretnije nego u prva dva seta, pa i početkom trećeg.

3:3 - Šteta! Nova drama, novi Noletovi kiksovi... I to kada? Imao je na 15:15 savršeno izgrađen poen Đoković, došao do mreže da "samo" poentira, a bekhend volej - nije prebacio na suparničku polovinu terena. Počeo je da priča sam sa sobom, da analizira, gestikulira gde i kako lopta ide, šta on radi... A onda, onda je "Karlitos" počeo da greši. Najpre u slanju loptica gde želi, potom u uzaludnom traženju "čelendža" (dva je potrošio u ovom gemu), da bi onda najveći kiks u gemu napravio Novak.

Činilo se da je njegov suparnik prejako poslao lob, ali je Đoković rešio da ipak probao da iznad glave i iza sebe tu lopticu vrati u polje i... nije uspeo. Tako je, umesto brejk lopte za njega, prednost došla u Alakrazove "ruke". Nije uspeo da je iskoristi, a potom je Srbin sjajnim "pasing šotom" iskoristio drugi servis rivala da dođe do brejk lopte, svoje tek druge na ovom meču. 

Međutim, usledila su dva "projektila" od servisa u 10. minutu ovog gema, time je Španac preokrenui rezultat i produžio dramu, koju je ulepšao "pasing šot" Srbina.  Radost njegovih navijača je bila privremena, branilac trona je osvojio naredna dva poena, time i gem. Smeška se Alkaraz, ali... kao da se malopre tiho osmehnuo i Nole. Da li je to rešio da se.... opusti i - pobedi?

SRPSKI FUDBALSKI KLUB "PROZVAO" VIMBLDON: Ono što je poručio za čuveni grend slem je nasmejalo sve do suza

3:2 - Uf, kakvo olakšanje... Posle desetominutnog prethodnog Novakovog servis gema, i četiri spasene brejk lopte, sada je Srbin bez izgubljenog poena osvojio ovaj "svoj" gem. Kratak predah, pa se borba nastavlja.

Novak Đoković tokom predaha na finalu Vimbldona 2024 protiv Karlosa Alkaraza / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Karlos Alkaraz igra izvrsno. I, to je najblaža reč za ono što radi Novaku u "svojim" gemovima. Potpuna kontrola igre, odgovor na svaki izazov, savršena egzekucija... I ne čudi što je ovaj gem dobio "sa nulom". I što, uostalom, ima dva seta prednosti.

2:1 - Kakav gem... Kakva drama! I kako se samo ne da mladi španski as... Do čak 11. brejk prilike, a treće u ovom gemu (naspram jedne jedine Noletove) Španac je došao posle osmominutne borbe i kiksa koji je Đoković napravio. A do nove brejk šanse, Alkaraz je stigao uz novu pomoć ruba mreže. Ipak, Novak se na kraju radovao, prvi put na meču je stisnuo pesnicu (tiho, bez onih njegovih glasnih proslava), jer je preokrenuo rezultat dobrim servisima i nastavio da vodi u trećem setu.

Novak Đoković servira Karlosu Alkarazu u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Šteta! Novak je imao prvi put 0:30 na servise rivala u ovom meču, imao je i šansu na 15:30, ali... Gem je na kraju osvojio Alkaraz.

1:0 - Odličano je Nole započeo treći set. Stvarno, odlično. Em ga je servis "služio", em je dobro reagovao prilikom izlazaka na mrežu i, uz samo jedan izgubljen poen (i to dvostrukom servis greškom, dakle ne nekim dobrim potezom Alkaraza) poveo je.

2:6 - Set za Karlosa Alkaraza! Do velikih 2:0 u finalu stiže španski teniser, posle samo sat i 15 minuta igre u ovom meču. Zapravo, prvi gem je trajao 14 minuta, sve od tada - 61 minut.

Novak Đoković tokom predaha u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

 

2:5 - Brejk Alkaraza, četvrti put! - Posle idealno odigranog prethodnog "svog" gema, u ovome su se nastavile već viđene greške Novaka Đokovića. Em je počeo da ponovo greši kod izlazaka na mrežu (8/21 mu je učinak tamo, suparnikov 7/8), em je napravio dvostruku servis grešku na brejk lopti za Alkaraza...

2:4 - Ne vredi. Ovakav Alkaraz ne deluje kao neko ko će dozvoliti da ispusti servis gem. Savršeno je odgovorio na "savršen" Novakov gem i ponovo se vratio na +2. Zaista deluje fantastično na terenu ovaj 21-godišnjak i sa pravom dobija glasne aplauze.

2:3 - Konačno se pojavio "pravi Đoković". I, nije to zbog osvajanja gema bez izgubljenog poena, to je već jednom uradio, već zato što je u ovom dobio sa osnovne linije pravi, dugačak, "težak" poen, i što je imao još jedan maestralno "skraćen udarac" i što, prvi put od starta meča, a ima tome već sat vremena i tri minuta, nije dozvolio suparniku da se ama baš ništa ne pita.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Nema šta, majstorski igra "Karlitos". Ponovo je bez mnogo muka dobio svoj servis gem, i sve začinio "dropšotom" kojim je uzvratio na onaj slični koji je prethodno izveo njegov suparnik. I dalje dva razlike za Španca.

1:2 - Konačno neki sjajni potezi i od strane teniskog giganta iz Srbije. Na 40:30 izveo je savršen "dropšot" zbog kog je branilac titule završio "upecan u mreži". Upisao se Đoković na semafor i u drugoj deonici. Ali, kao i u prvoj, tek posle jednog izgubljenog servis gema.

0:2 - Šteta... Nole se dobro borio, pokušavao da uzvrati na doživljeni brejk, ali, sve što je učinio bilo je 30:30 i jedno izjednačenje potom. Ne uspeva da nađe ključ za bravu kojom branilac titule drži tajnu uspeha u ovom meču.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

0:1 - Brejk Alkaraza! - Ponadali su se Noletovi navijači da će očajna statistika prvog seta (samo 61% servisa je išlo gde treba, svega 55% dobijenih poena na prvi servis, a 50% na drugi) biti "ružna prošlost" kada počne druga deonica, ali... Servisi su potpuno "izdali" Srbina i na njenom startu. Tako je Španac za tili čas poveo sa 15:40, a onda odmah iskoristio brejk šansu, jer je forhendom probao "pasing šot" - Nole je stigao do loptice, ne i da je prebaci preko mreže.

2:6 - Set za Alkaraza! - Đoković je probao da agresivinim nastupom, traganjem za direktnim poenima, spreči ono što se posle dva doživljena brejka činilo kako neminovno, ali... Kako je češće pogađao mrežu nego teren, uvodna deonica je, posle tačno 40 minuta igre (a 14 minuta je trajao uvodni gem) pripala španskom teniseru.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

2:5 - Nema opuštanja kod Alkaraza, čak i kada ima dva brejka prednosti. Nole je morao da se naradi za svaki poen, pa iako je na kraju dobio gem "sa nulom", uopšte nije bilo lako. No, dobra stvar je što je Đoković u vrlo ujednačenoj igri - počeo da dobija poene, što uz onu brejk šansu u prethodnom gemu svakako ohrabruje pred nastavak meča (kako god se ovaj set završio).

1:5 - Prvi put na ovom meču Nole je iskoristio ne baš savršenu koncentraciju 16 godina mlađeg suparnika i dođe do 30:40. Tu brejk šansu, prvu svoju u finalu, nije iskoristio usled razornog Alakrazovog servisa. Usledila je jedna naizgled mirna razmena, bez mnogo agresivnosti, a ona je naprasno okonačana - prejakim Noletovim slanjem loptice. A gem je završen trećem asom Španca.

1:4 - Brejk Alkaraza! Još jedan očajan servis gem srpskog asa...  Ali, ako je za utehu, pre godinu dana, bilo je posle pet gemova 5:0 za Novaka, a na kraju je trijumfovao "Karlitos". Neka i sada bude preokret tog tipa...

Problemi Novaka Đokovića

Nole ima dva problema na ovom meču. Jedan je što prvi servis ne ubacuje gde treba onoliko često koliko bi to moralo za jedno finale (tek 60%), a drugo je što mu izlasci na mrežu donose jako malo uspeha. Svega dve realizovane takve šanse, od 10 izgrađenih.

 

Novak Đoković servira Karlosu Alkarazu u finalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Očas posla je servis gem dobio španski teniser sada. Uveo je i "dropšot" udarce, izbacio Novaka iz dosadašnjeg ritma i... baš brzo došao do 1:3.

1:2 - Konačno se i Nole "upisao" na semafor. Đoković je probao da servis-volej igrom (izlasci ka mreži odmah posle servisa, da bi se volejom poentiralo) dođe do rane prednosti, no Alkaraz stiže sve što nije savršeno izvedeno. Tako je i poveo sa 15:30. Ipak, bolji potezi u razmenama tzv. "srednje dužine" omogućili su Novaku da preokrene, a onda da asom osvoji prvi gem u ovom meču. Pozdravlja to njegov sin Stefan aplauzom iz lože.

KAKVA PODRŠKA: Evo ko sve prati veliko finale Vimbldona u kom igraju Đoković - Alkaraz (FOTO)

0:2 - Mnogo brže i mnogo lakše je Alkaraz osvojio "svoj" gem, nego onaj u kome je Nole servirao. Đoković jeste dobro izgrađenim poenom poveo, da bi potom Špancu pripala četiri naredna. Za ukupno četiri minuta igre.

15.25 - Ne bismo da vas plašimo, ali matematika kaže da ako bi se čak i sa 6:0, 6:0, 6:0 završio ovaj meč, a da svaki gem traje kao prvi, 14 minuta, finale bi potrajalo 4 sata i 12 minuta.

0:1 - Brejk Alkaraza, neverovatan prvi gem! Uvodna dva poena su završena baš brzo, po jedan su dobila obojica, a onda... onda je počela drama. 

Najpre je Alkarazov udarac tako poslao lopticu da je ona udarila vrh mrežice i samo se "preturila" u Novakovu polovinu terena. Izvinjavao se odmah Đokoviću zbog načina na koji je poveo sa 15:30, no... Em je odmah potom poslao lopticu prejako (ume on i po 30 neiznuđenih grešaka da ima po meču, ali, isto tako, ima nestvaran prosek od 42 "vinera" po nastupu), em je potom Nole odservirao as, pa je Srbin poveo. A kako je onda on "promašio" teren, došlo se do izjednačenja. Brejk loptu je potom imao Španac, posle dobre, agresivne igre na Noletov servis, da bi potom Đoković naterao suparnika na grešku, pa još jedni, i to iz drugog servisa.

Došlo se, međutim, do trećeg izjednačenja jer je, poput rivala, i Nole napravio drugu neiznuđenu grešku... "Karlitosu" su tada porasli apetiti, pa je i drugu brejk šansu izgradio, vrlo dobrim udarcem, da bi i na to sa dva uzastopna poena odgovorio Novak. On je sledeći poen probao da završi lobom, a lopticu je poslao prejako.

A onda je Alkarazov sjajan ritern bekhendom doneo treću brejk loptu Špancu, koju nije iskoristio jer je prvi Noletov servis bio dobar. Pa opet, servis-volej igra Đokovića nije mu donela novu prednost, već četvrtu brejk šansu superniku, usled odličnih reakcija branioca titule. I nju je sedmostruki prvak anulirao, da bi potom zakasnio na jednu lopticu koja je pala blizu mreže, da bi petu priliku Alkaraz iskoristio za brejk nateravši Novaka da forhendom pošalje lopticu u aut. Posle čak 14 minuta borbe.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz pred početak finala Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

15.10 - Finale je počelo! I to Đokovićevim servisima.

Najnovija vest"NE ZNAM PRAVILA!" Karlos Alkaraz se zbunio kada je sa Novakom Đokovićem krenuo na finale Vimbldona (VIDEO)

15.06 - Posle bacanja novčića, Alkarazov izbor je da prvi prima servise. Dakle, Nole će  servirati na startu. A on će uskoro, privodi se kraju zagrevanje...

15.05 - Izlazak 21-godišnjeg Alkaraza i 37-godišnjeg Đokovića na Centralni teren:

15.03 - Srdačan pozdrav za princezu od Velsa po njenom ulasku u ložu:

15.00 - Nole i "Karlitos" upravo izlaze na teren!

14.58 - Oglasili su se i teniski stručnjaci. Da će Đoković pobediti (i to u četiri seta) smatraju Kris Mekendri, Meri Džo Fernandez, Kris Evert, Džejson Gudol i Sem Brodon, a da će Alakraz pobediti - Džon Mekinro, Bred Gilbert, Pam Šiver, Patrik Mekinor i, jedini koji smatra da će meč otići u pet setova, Majk Monako.

14.50 - Trebalo bi da sledi prava teniska bajka. A gde je bajka, tu su i princeze...

Stigla je upravo i princeza od Velsa, Kejt Midlton. Ovo je njeno drugo pojavljivanje na javnom događaju otkako je objavila da boluje od raka. Prvi put je bila prisutna 15. juna, na manifestaciji "Trooping the color"

 

Princeza Kejt Midlton dolazi na finale Vimbldona / FOTO: Tanjug/AP

Ona je u martu saopštila da od februara prima preventivnu hemoterapiju, ali nije navela o kojoj vrsti raka je reč.


Uoči svog prvog pojavljivanja u javnosti, Kejt Midlton je rekla da se nada "da će biti i na drugim javnim događajima koji su planirani tokom leta", ali da ništa ne može sa sigurnošću da potvrdi.

Kejt Midlton dolazi na finale Vimbldona 2024 Đoković - Alkaraz / FOTO: Tanjug/AP

14.29 - Sin Stefan je bio uz Novaka Đokovića kao podrška na završnom treningu:

14.04 - Poslednji "radovi" pred spektakl - i Noletovi, i Karlosovi:

13.02 - Alkaraz je, izgleda, uživao na svom poslednjem, današnjem treningu pred finale:

12.46 - SAD SVIRAJU KAKO NOVAK HOĆE! Evo šta su organizatori Vimbldona uradili pred finale Đoković - Alkaraz

12.35 - ''TENIS JE POBEDNIK!'' Rod Lejver pred finale Đokovića i Alkaraza na Vimbldonu

12.21 - FANTASTIČNO! Novak Đoković dobio sjajnu vest pred sam početak finala Vimbldona

Kada igra Novak Đoković danas? 

Vimbldonsko finale između Đokovića i Alkaraza počinje u tri popodne, po našem, srednjeevropskom vremenu.

Kako je Nole prošao u finale, a kako Alkaraz?

Podsetimo, Đoković je u petak u interesantnom duelu savladao Lorenca Muzetija, kome je to bilo prvo vimbldonsko polufinale u karijeri. Novaku je bilo 13.

Sa druge strane, u svoje četvrto grend slem finale (a u dosadašnja tri ima učinak 3-0), Alkaraz je prošao eliminisavši Danila Medvedeva

Novak Đoković - Karlos Alkaraz, "H2H", međusobni dueli

U dosadašnjih pet mečeva, Nole vodi sa 3:2 protiv "Karlitosa", kako u domovini zovu Alkaraza.


Na "smenu" su najpre dobijali jedan drugog - Alkaraz prvi meč, u Madridu 2002, sa 6:7, 7:5, 7:5(5), Đoković na Rolan Garosu 2023. sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, a onda opet Španac, i to u vimbldonskom finalu 2023, sa 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4, te Nole u Sinsinatiju sa 5:7, 7:6(7), 7:6(4).


Poslednji međusobni duel Novak Đoković je rešio u svoju korist i to u polufinalu Završnog mastersa, kada je bilo dosad najubedljivijih protiv Alkaraza 6:3, 6:2. To je, ujedno, dosad jedini meč njih dvojice a da nisu obojica osvojila bar po set.

---

Ako vas Novak Đoković zanima, ali i ne samo on, već i sve ostalo iz tenisa, pratite sportske stranice portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!