JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!

Novosti online

20. 08. 2024. u 16:15 >> 16:33

Novak Đoković je prvo mesto na ATP listi ustupio rivalu iz Italije. Sada je otkriveno da je baš on, Janik Siner, ove godine, 2024, dvaput pao na doping testu. I ipak mu je dozvoljeno da igra.

ЈАНИК СИНЕР ДВАПУТ ПАО НА ДОПИНГ ТЕСТУ, А ДОЗВОЉЕНО МУ ДА ИГРА! Скандал какав тенис не памти! Ово је нечувено!

Foto: Profimedia

Kako javlja "Atletik", trenutni "svetski broj 1" u tenisu dvaput je bio bio pozitivan na testiranju na zabranjene supstance, ali potom je "nezavisni tribunal" presudio da Siner "nema krivice ili sopstvenog nemara" za oba pozitivna testa, pa mu je dozvoljeno da igra (!?).

Naime, tokom takmičenja na mastersu u Indijan Velsu, 10. marta 2024. godine desio se takozvani "negativan analitički nalaz" (engleska skraćenica: AAF) za klostebol, zabranjeni anabolički steroid koji je Svetska antidoping agencija (VADA) stavila na listu zabranjenih, odnosno onih supstanci za koje su propisane kazne, jer se smatra da ta supstanca daje nesportsku prednost onom takmičaru koji je koristi.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

I drugi test, sproveden van takmičenja, 18. marta, takođe je u Sinerovom uzorku otkrio metabolit klostebola.

Kada god se AAF desi za klostebol, to samo po sebi nosi obaveznu privremenu suspenziju iz tenisa. Ali, Siner je u oba navrata uložio žalbu na suspenziju i to mu je bilo dovoljno da nastavi da igra i da se popne na vrh sveta tenisa, iako je u toku bila istraga o celom slučaju.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Tačnije, "istraga o tome da li je namerno uzeo zabranjenu supstancu".

A onda...

Skandal: Privatna firma odlučila - Siner je skroz okej, neka igra!

Privatna firma "Sportska rezolucija", koja često nadgleda slučajeve dopinga, oformila je sopstveni "nezavisni tribunal" i baš on je odobrio ukidanje obe suspenzije, piše "Atletik".

Desila se onda i istraga Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA), a ona je okončana saslušanjem, koje je, gle čuda, takođe nadgledala "Sportska rezolucija". Bilo je to pre pet dana, 15. avgusta. 

Na tom saslušanju, "nezavisni tribunal" je presudio da Siner „nema krivice ili nemara“ za dva kršenja Teniskog antidopinga programa (TADP). 

Italijan je priznao oba prekršaja i zato može da nastavi da igra kao što je i do sada.

Sitna kazna, potpuno neprimetna!

Zbog pomenutog prekršaja, Siner je kažnjen sa 250.000 američkih dolara i oduzimanjem 400 ATP bodova (osvojenih na pomenutom mastersu).

Kako to da Siner može da igra tenis, ako je dvaput pao na doping testu?

U odvojenim saopštenjima u utorak, ITIA i Sinerov tim rekli su da je Italijan "bio pozitivan na nizak nivo anaboličkog steroida", i to baš onog "koji se nekada koristio kao deo ozloglašenog doping režima koji je sponzorisala država Istočne Nemačke 1960-ih i 1970-ih", kako to objašnjava pomenuti američki portal.

Sinerov tim i ITIA izjavili su da je "teniser u potpunosti sarađivao u istrazi", a u njoj je utvrđeno sledeće:

Fizioterapeut italijanskog tenisera je koristio kremu za lečenje, kremu nabavljenu bez recepta, a baš ona sadrži klostebol. Nju je fizioterapeut koristio za sebe, za lečenje posekotine na prstu, a zatim je baš tim prstima "masirao i sprovodio tretmane na Sineru između 5. i 13. marta". Prema izjavi Sinerovog tima, "kontaminacija se desila zbog nebrige fizioterapeuta i činjenice da je bilo nekoliko otvorenih rana na Janikovom telu".

Podsetimo, Siner je izgubio od Karlosa Alkaraza u polufinalu Indijan Velsa, a za pozitivan test je saznao tek u aprilu, posle pobede na mastersu u Majamiju.

- Sada ću ostaviti iza sebe ovaj veoma izazovan i veoma nesrećan period, kaže italijanski teniser, dodajući: - Nastaviću da činim sve što mogu da osiguram da se i dalje pridržavam antidoping programa ITIA i da imam tim oko sebe koji je pedantan u svom delu rada.

Šta je klostebol?

Klostebol, koji se smatra slabim steroidom u poređenju sa drugim lekovima za poboljšanje performansi, može pomoći u izgradnji mišića i pomoći u procesu oporavka nakon intenzivnog treninga, omogućavajući sportistima da napornije treniraju.

Takođe se nalazi u terapeutskim kremama koje su dostupne bez recepta u raznim zemljama.

Džejmi Singer, advokat Sinera, opisao je Italijana kao "poslednjeg sportistu koji je postao žrtva grešaka svog tima", i rekao da ITIA "nije osporila njegovu tvrdnju da je nevin u vezi sa namernim uzimanjem zabranjene supstance".

- Prema pravilima, on je odgovoran za greške članova svog tima i te greške su nažalost dovele do pozitivnog testa - rekao je Singer.

Italijanski teniseri su i ranije bili pozitivni na klostebol. Matilde Paoleti i Marijano Tamaro, tada 17-godišnjaci, bili su pozitivni 2021. kada je antidoping bio pod jurisdikcijom Međunarodne teniske federacije (ITF), navodi se u izveštaju "Honest sporta".

Oboje su bili podvrgnuti obaveznoj privremenoj suspenziji, jer su njihovi rezultati bili - AAF. Ali, Siner nije, jer je "nezavisni tribunal" pomenute privatne firme odlučio - da je nevin.

Najnovija ATP lista

Siner na prvom mestu ATP liste ima 9.410 bodova, dok je Đoković drugi sa 7.460. Lista je objavljena pred finale mastersa u Sinsinatiju, u kome je Italijan pobedio Fransesa Tijafoa.

Đoković je izgubio 1.000 bodova u odnosu na prošlonedeljnu listu, jer nije učestvovao na pomenutom mastersu, koji je 2023. osvojio.

Alkaraz je i dalje treći teniser sveta, sada sa 7.360 bodova, a iza njega se nalaze Nemac Aleksander Zverev i Danil Medvedev iz Rusije.

Ruski teniser Andrej Rubljov je šesti igrač sveta, a potom slede Poljak Hubert Hurkač, Norvežanin Kasper Rud, Bugarin Grigor Dimitrov i Australijanac Aleks de Minor.

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Miomir Kecmanović je nazadovao za dve pozicije i trenutno je 53. teniser sveta sa 940 bodova. Dušan Lajović je pao za 12 mesta i sada je 66. igrač na ATP listi sa 811 bodova.

Laslo Đere je napredovao za šest pozicija i sada je na 100. mestu ATP liste sa 566 poena, dok je Hamad Međedović 137. igrač sveta sa 431 poenom.

Bonus video: NEVIĐENI SNIMAK SA DOČEKA OLIMPIJACA: Ovo će oduševiti sve Srbe!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan