NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi

Дарко Николић
Darko Nikolić

12. 09. 2024. u 12:36

Novak Đoković 2024. godinu završava bez ijednog osvojenog grend slem turnira, ali uz istorijsku zlatnu olimpijsku medalju sa Igara u Parizu, a i sve konkretnije aktiviranje tzv. "Noletovog sindikata tenisera". Upravo on je otkrio zapanjujuće podatke o ponašanju ATP-a, Asocijacije teniskih profesionalaca.

НОВАК ЂОКОВИЋ ОТКРИО ВЕЛИКУ ПРЕВАРУ АТП-а! Нису ни сањали да ће ово да се деси

FOTO: Tanjug/AP

Naime, u sedmici posle spuštanja zavesa na teniska takmičenja u Njujorku, gde je Arina Sabalenka došla do svoje treće grend slem titule u karijeri, dok je Ju-Es open u konkurenciji tenisera osvojio Janik Siner, pomenuti sindikat obelodanio je svetu nestvarnu informaciju.

Podsetimo najpre, Novak Đoković je sa uskim krugom teniskih prijatelja, predvođenih Vasekom Pospišilom, pre pet godina oformio Asocijaciju profesionalnih teniskih igrača (engleska skraćenica je PTPA) i... kao što su i te 2019, a i u godinama koje su usledile, isticali - cilj im je bio da osveste i same učesnike "belog sporta" i javnost o onome što se, zapravo, iza kulisa dešava u profesionalnom tenisu.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Što bi u jednom video-gostovanju naveo Pospišil, "Mi, praktično, nemamo nijednu (važnu) informaciju o funkcionisanju turnira, a sami turniri ne osećaju potrebu da bilo šta bilo kome pojasne, niti su uopšte transparentni".

I, kad stvari već stoje tako, a tu je i neskriveno ignorisanje čelnih ljudi tenisa da PTPA uopšte postoji, onda su u pomenutom "sindikatu" rešili da analiziraju informacije koje jesu dostupne javnosti.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Baš tako, otkriveni su:

Šokantni podaci o novcu, dok su teniserima i teniserkama "zamazivane oči"

Hvalili su se u Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP) da su značajno podigli zarade tenisera ovih godina, nešto slično moglo se čuti i u ženskom taboru (VTA - Ženska teniska asocijacija), ali Noletov PTPA je objavio sledeće podatke:

"Dok se naslovi (svetskih medija, o funkcionisanju tenisa) fokusiraju poslednjih godina na povećanja nagradnih fondova za igrače, teniseri još uvek ne dobijaju fer deo u okviru ukupnog teniskog poslovanja. Ove nedelje ćemo istražiti kako tu stvari, zapravo, stoje.

Povećanje nagradnih fondova za igrače jeste pozitivna pojava, ali ovakvo povećanje uošte nije dovoljno s obzirom na to da nije nadmašilo globalnu stopu inflacije", ističe PTPA, pa tako navodi sledeće:

Australijan open jeste povećao novčane nagrade od 2019. do 2023. godine za 14%, ali je usled globalne inflacije - zarada igrača, zapravo, za 6% manja nego što je bila.

Najdrastičnije je na Rolan Garosu, gde je zarada realno manja za čak 12% nego što je bila 2019, dok su padovi realnih prihoda onih koji muški tenis igraju zabeleženi i na Vimbldonu (2%) i na Ju-Es openu (6%).

"Teniski događaji iz serije 1000 (master turniri) su doživeli slična, nominalna povećanja u novcu kojima igračima pripada iz nagradnog fonda.

Ali, kada se to prilagodi inflaciji, vrednost nagradnih fondova se zapravo smanjila", ističu u PTPA.

Tako navode dva primera:

U muškoj konkurenciji, od 2019. do 2013. količina novca za masters turnire, novca koji teniseri dobijaju na osnovu svog učinka, uvećala se za 13,1%, ali usled inflacije te zarade su, zapravo, 7% manje nego što su bile.

Kod dama je još drastičnije.

Njihove zarade su, nominalno, u seriji 1000 povećane za 0,2%, a faktički teniserke zarađuju čak 17% manje nego što su pre pet godina".

Kad Đoković "udari" ATP - hamburgerom

Iz PTPA su na kraju ukazali da je u tenisu nominalno povećanje zarada bilo (bez računanja inflacije) 15% od 2019. godine, a za to vreme je:

  • za 18% uvećano u NFL-u (profesionalna liga američkog fudbala),
  • za 30% u košarkaškoj NBA ligi,
  • za 41% na PGA turneji (profesionalno takmičenje golfera),
  • dok je, primera radi, čuveni hamburger big mek poskupeo više (za 21%) nego što su skočile zarade tenisera (15%), čime je slikovito opisano koliko cene na globalnom tržištu rastu, a to ne prate i nagradni fondovi "belog sporta".

Naravno, teniseri i teniserke i dalje zarađuju daleko više od mnogih drugih zanimanja, međutim - ova akcija "Novakovog sindikata" zapravo služi tome da otvori oči akterima "belog sporta" (ali i medijima), da ne veruju slepo bombastičnim saopštenjima ATP-a, već da promišljaju i sagledavaju situaciju u kojoj su.

I ko ih vodi.

A vodi ih ATP, koji ume da se na sav glas hvali potezima koji baš i nisu za veliku hvalu.

Baš kao što ume i da "gromoglasno ćuti" kada se desi najveći skandal u tenisu, a to je da dvaput na dopingu padne najbolje rangirani teniser sveta i... nikom ništa.

Janik Siner, šampion Ju-Es opena 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Raspored Novaka Đokovića do kraja 2024. godine

1. Nole će najpre ove sedmice, od 14. do 15. septembra, igrati u Dejvis kupu.

Rival Srbije tada će biti Grčka, i to u Beogradu.

2. Zatim, 17. septembra Đokovića čeka egzibicioni nastup u Sofiji.

Rival će mu biti Grigor Dimitrov, koji je bio odličan na ovogodišnjem Ju-Es openu.

3. U oktobru slede tri teniska događaja na kojima se očekuje Noletovo učešće. Prvo je pomenuti masters u Šangaju, koji traje od 2. do 13. oktobra.

4. Trodnevna egzibicija u Rijadu, od 16. do 19. oktobra, "Šest kraljeva slema", ne samo da će učesnicima doneti ogromne nagrade, već i ljubiteljima tenisa okršaje istinskih asova ovog sporta.

5. I, konačno...

Završni masters (koji je pod znakom pitanja za Srbina!)

Od 28. oktobra do 3. novembra trebalo bi da Nole opet igra u Parizu, treći put ove godine. Nakon Rolan Garosa, te Olimpijskih igara, tada je tamo pariski masters, na betonu. 

Noletova želja jeste da zaigra i na Završnom mastersu, a tamo, u Torinu, ima mesta za osmoricu najboljih u ovoj sezoni. Nole je trenutno - deveti, dakle, nije na mestu koje vodi na torinsko nadmetanje.

Podsetimo, o tome ne odlučuje ATP lista, već ATP trka, u kojoj se samo ovosezonski bodovi računaju, a na njoj, u trenutku pisanja ovog teksta, stanje je ovako:

1. Janik Siner 8.300 bodova
2. Aleksander Zverev  6.115
3. Karlos Alkaraz 6.010
4. Danil Medvedev 4.420
5. Tejlor Fric 3.890
6. Kasper Rud 3.795
7. Andrej Rubljov 3.480
8. Aleks de Minor 3.305
---
9. Novak Đoković 3.260
10. Grigor Dimitrov 2.835
 

Ako vas zanima Novak Đoković, a i sve ostalo vezano za tenis, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KARATA NEMA, SVE RASPRODATO: Novak Đoković izazvao zemljotres u Šangaju