KAD NOVAK ĐOKOVIĆ ZAGRMI, TENIS SE TRESE! Nadal i Alkaraz čupaju kosu, "beli sport" uvodi veliku promenu!

Novosti online

17. 09. 2024. u 14:23

Novak Đoković je rekao šta mu se ne sviđa u tenisu. I, to će se uskoro promeniti. Ne baš na oduševljenje svih, ali mnogi će biti prilično srećni.

КАД НОВАК ЂОКОВИЋ ЗАГРМИ, ТЕНИС СЕ ТРЕСЕ! Надал и Алкараз чупају косу, бели спорт уводи велику промену!

Foto: Tanjug

Kada su vas prošle godine "Novosti" izveštavale sa završnog turnira Dejvis kupa u Malagi, Nole je tamo rekao šta mu se tačno ne sviđa u sportu u kome je najbolji svih vremena.

I, može biti da je tada stao na žulj nekim španskim kolegama, a najpoznatiji su među njima Rafael Nadal i Karlos Alkaraz.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Jer, tom prilikom je srpski as istakao da četiri, pet godina Španci organizuju završni turnir Dejvis kupa, te praktično u najvažnijim mečevima mogu da računaju na ogromnu prednost domaćeg terena.

I, još nešto je dodao tada: uželeo se igranja za Srbiju - kod kuće. Što i ne čudi, jer je novi format bio ustanovljen tako da se po grupama igra u septembru (ove godine su domaćini grupne faze bili Bolonja, Mančester, Valensija i kineski Džuhaj), pa odatle po dve najbolje ekipe idu u Malagu, gde se ukupno osam selekcija bori za "salataru".

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Nole je pre godinu dana, podsetimo, rekao:

- Lično mislim da bi najbolji format bio nešto između starog (sistema takmičenja, kada se igralo ili na svom ili na terenu rivala, pa u sledećem kolu budete domaćin ako ste prethoddno bili gost, odnosno obratno) i ovog novog. Mislim da neigranje u Srbiji dugi niz godina nije idealno. Igranje tamo koristi našem savezu i mladim igračima. Nemam na umu savršen format, bilo bi dobro da o tome razgovaramo. Ali sa igračima, timovima... Svako treba da ima svoj glas. Mi smo sastavni deo takmičenja i mogli bismo da pružimo vredne informacije. Španija igra kod kuće četiri-pet godina, predugo je! Ovo je globalno takmičenje i možda bar od polufinala treba da se igra i kod kuće i u gostima - istakao je Đoković. 

I... maltene sve što je poželeo - ostvarilo.

No, krenimo redom.

Kada se krajem 2023. desila nepravda, pa je Srbija posle poraza od Italije poslata u kvalifikacije Dejvis kupa, a drugima data specijalna pozivnica za elitni deo nadmetanja, onda su dobili Nole i drugovi priliku da igraju pred svojom publikom. Bilo je to ovo sada, minulih dana, u baraž-meču sa Grčkom, što jeste lepo, ali nije ono vrhunsko, elitno nadmetanje pred sopstvenim navijačima, već samo utešno, kvalifikaciono.

Ali, i to će se promeniti. Na radost Noleta, na radost Srbije, i mnogih drugih.

Ne baš Rafe i "Karlitosa", jer sledi još jedna promena.

Selidba završnog turnira + povratak igranja reprezentacija kod kuće!

Naime, kako saznaje britanski "Tajms", ne samo da Dejvis kup svoj završni turnir od 2026. seli u Kinu (za sada je glavni kandidat za domaćina pomenuti Džuhaj, ali su "u igri" i južnokineski gradovi Gvangdžu i Šenžen), već se vraća i igranje kod kuće, odnosno u gostima.

I to već od 2025.

Naime, tada će se i u februarskim kvalifikacijama, i u potonjoj fazi, igrati ili na svom terenu, ili na terenu rivala. Umesto četiri četvoročlane grupe, kao ovog septembra, 16 reprezentacija-kandidata za završni turnir će, baš kao što je Nole zatražio da bude, kao nekada - igrati ili pred domaćom publikom, ili će biti gost svog direktnog suparnika u osmini finala.

Pobednici tih osam megdana potom će ići na završni turnir, čiji se domaćin za 2025. takođe ne zna sa sigurnošću ("Tajms" navodi da je Malaga i dalje pod ugovornom obavezom, ali da Kinezi, koji su spremili više desetina miliona evra za "selidbu" završnog turnira od 2026. godine iz Španije u njihovu zemlju - pokušavaju da to urade već i za završno nadmetanje na kraju naredne sezone).

Sve u svemu, em Španija više neće imati apsolutnu prednost kao domaćin odlučujućih mečeva, na šta je Novak ukazivao, em će se pre završnog turnira konačno, kao nekad, igrati ili na svom ili suparničkom terenu, što je takođe Đoković tražio. A kad je već tako... ko zna, možda Nole 2025. povede saigrače ka novom osvajanju "salatare", baš kao što je teniska reprezentacija Srbije osvojila Dejvis kup 2010. godine, pobedom nad Francuskom, sada već desetostrukim šampionom ovog nadmetanja (rekorderi su Amerikanci sa 32 titule, pa Australija sa 28, ispred pomenutih Francuza i Britanaca sa po 10 trofeja).

Novak Đoković tek sada postao Srbin sa najviše Dejvis kup pobeda!

Nakon što je Srbija savladala Grčku i obezbedila nadmetanje u teniskoj eliti 2025, desila se i jedna promena na "večnoj listi" naših tenisera sa najviše trijumfa u čuvenom nadmetanju muških teniskih selekcija.

I pored sada već "višedecenijske" Noletove vernosti nacionalnom timu, u meč sa Grcima nije ušao kao neprikosnoven po broju pobeda i majici sa grbom Srbije.

Ali, sa dve ostvarene protiv Helena, najpre u pojedinačnoj konkurenciji a onda i u tandemu sa Hamadom Međedovićem, izdvojio se na vrhu.

Evo i ko ima... 

Najviše pobeda za tenisku reprezentaciju Srbije u Dejvis kupu

Teniser Pobede i porazi Učinak u singlu Učinak u dublu
1. Novak Đoković 45-16 41-8 4-8
2. Nenad Zimonjić 43-30 13-11 30-19
3. Janko Tipsarević 42-19 34-15 8-4
4. Viktor Troicki 24-16 17-11 7-5
5. Dušan Vemić 20-9 11-4 9-5
6. Dušan Lajović 13-12 13-11 0-1
7. Filip Krajinović 11-9 8-4 3-5

Nole, međutim, ne može da se pohvali nečim čime mogu Nenad Zimonjić (s kojim je do ovog vikenda delio čelnu poziciju), zatim Janko Tipsarević (koji je do duela Srbija - Grčka imao samo pobedu manje od Đokovića), te Viktor Trocki i - Dušan Vemić:

Njih četvorica imaju više pobeda nego poraza i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, dok u Nole ima nestvarnih 41:8 u singlu, ali "negativnih" 4:8 u dublu.


Rekorderi i rekordi Dejvis kupa

Najviše pobeda ima nestvarni Italijan Nikola Pjetranđeli, čak 120, uz 44 poraza (78-32 u singlu, 42-12 u dublu). Na drugom mestu je Rumun Ilie Nastase sa 109-37 (74-22 + 35-15), a na trećem Omar Alavadi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - 94-46 (59-27 + 35-19).

U pojedinačnoj konkurenciji, iz Pjetranđelija i Nastasea, treći po broju trijumfa je Španac Manuel Santana sa 69 (uz 17 poraza), dok u dubl-pobedama vodi Indijac Leander Paes sa 45, uz 13 izgubljenih mečeva.

Par sa najviše pobeda u nadmetanju muških teniskih reprezentacija je italijanski tandem Pjetranđeli - Orlando Siola, koji su 34 puta trijumfovali, a samo u osam navrata izgubili. 

U najviše reprezentativnih nastupa, čak 98, učestvovao je Domeniko Vićini, koji je nastupao za San Marino. Na 88 megdana izlazio je pomenuti Omal Alavadi, a na 69 Kalid Al Nabhani iz Omana.

Novak Đoković se nalazi među 47 igrača koji su u šampionskom pohodu svoje reprezentacije ostvarili šest ili više pobeda. Nole je imao učinak 7-0 one čuvene 2010. kada su Srbi podigli "salataru".

"Savršene karijere" u ovom nadmetanju imali su Tut Barcen iz SAD (u singlu 15-0, u dublu 1-0), Iranac Mustafa Saleh (14-0), Britanac Lorens Doerti (12-0), Danir Duldajev iz Kirgistana (8-0) i Kristo van Rensburg iz Južnoafričke Republike (7-0).

Najduži niz pobeda ima u pojedinačnoj konkurenciji Kipranin Markos Bagdatis, čak 36 trijumf u nizu, i to ispred Bjerna Borga iz Švedske (33). Sa druge strane, Rafael Nadal sa 32 uzastopne pobede i u singlu i u dublu (29+3) ima najduži nepobedivi niz u obe konkurencije.

Najmlađi teniser koji je zaigrao u Dejvis kupu imao je samo 13 godina i 319 dana - desilo se to 12. maja 2011. kada je junak postao Marko de Rosi iz San Marina. Drugi na ovoj listi je bio samo sedam dana stariji, u pitanju je Mohamed-Akhtar Hosain iz Bangladeša, koji je te 2003. zaigrao, ali u dublu. Sada su pravila da igrač mora da ima bar 14 godina da bi nastupio u ovom nadmetanju muških teniskih reprezentacija.

Najstariji teniser u Dejvis kupu imao je 66 godina i 104 dana kada je igrao. Dogodilo se t o11. maja 2007. kada je na teren izašao čovek rođen 27. januara 1941. U pitanju je reprezentativac San Marina Vitorio Pelanedra, koji je protiv Egipćana zaigrao u dublu. Na drugom mestu je, sa 60 godina i 247 dana, Gadonfin Koptigan Jaka, koji je 2001. zaigrao za Togo protiv Mauricijusa 60 godina i 247 dana od rođenja.

Pet žena su bile selektorke muškarcima u borbi za "salataru" - Tamara Semikina (Moldavija), Frančeska Guardilji (San Marino), Farah Dajub (Sirija), Marija-Elena Gitens (Panama) i Končita Martinez (Španija).

---

Ako vas zanima Novak Đoković, a i sve ostalo vezano za tenis, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: KAKVA MUZIKA! Evo šta je pušteno kada su Đoković i Međedović izašli na teren

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KAKVA REAKCIJA! Miloš Biković obavestio Ruse, a oni ovako reagovali na to što je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio

KAKVA REAKCIJA! Miloš Biković obavestio Ruse, a oni ovako reagovali na to što je Nemanja Majdov suspendovan jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. Sada mu je veliku podršku poslao naš proslavljeni glumac, Miloš Biković, koji živi i radi u Rusiji, a baš tamo, ruska javnost, burno je reagovala na tu vest.

17. 09. 2024. u 17:10

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)