OBNOVA "ŠUMADIJE": Prostor sa hiljadu mesta zatvoren i propada bezmalo dve decenije

M. Luković

26. 06. 2021. u 06:21

POTPUNA rekonstrukcija gradske dvorane "Šumadija" u Kragujevcu, koja je gotovo dve decenije zatvorena i propada, jedan je od prioriteta ovdašnje lokalne samouprave - bar kada je reč o infrastrukturnim projektima u kulturi.

ОБНОВА ШУМАДИЈЕ: Простор са хиљаду места затворен и пропада безмало две деценије

Foto Arhiva VN

Predračun po urađenom projektu pokazuje da je za rekonstrukciju dvorane potrebno oko pet miliona evra, a - s obzirom na to da Kragujevčani nisu u stanju da sami finansiraju radove posle kojih će dobiti savremeni pozorišno-koncertni prostor, jednako upotrebljiv i za druge namene - očekuju i pomoć države.

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, kaže da optimizam temelje i na nedavnoj poseti Dejana Savića, savetnika predsednika Srbije za ovu oblast, jer se pokazalo da postoje apsolutno razumevanje i dobra volja da se ovaj problem konačno reši.

Kragujevac, kao četvrti grad u Srbiji po velični, zaslužuje da ima dvoranu koja bi bila adekvatna za organizovanje važnih kulturnih događaja i velikih festivala, odnosno prostor prilagođen za operu i balet, koji bi mogao da služi i kao konferencijska sala.

- To su naše realne potrebe. Kragujevačka publika je često uskraćena za nastupe poznatih umetnika i organizovanje značajnijih kulturnih sadržaja, jer mnogima od njih nije dovoljna sala Prve kragujevačke gimnazije. Istovremeno, u gradskoj dvorani "Šumadija" ima oko hiljadu mesta i njena obnova bi eliminisala takve probleme - zaključuje Bjeletić.

"KUĆA GRUPE SMAK"

KRAGUJEVAC se ozbiljno priprema za konkurs Ministarstva kulture, jer želi da bude Prestonica kulture Srbije 2023. U Gradskoj upravi kažu da se ideje za taj projekat tek uobličavaju, ali se pripremaju novi sadržaji i manifestacije, a deo toga je i obnova dvorane "Šumadija". Razmišlja se i o osnivanju "Kuće grupe Smak", u Domu omladine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!