NOŠNJE STARE JEDAN VEK: Izložba „Čuvari tradicije“ predstavila bogatu baštinu Bunjevaca u Subotici

J.LEMAJIĆ

23. 07. 2021. u 21:32

„BUNjEVAČKA narodna nošnja sa početka XX veka“, deveta panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“, veštine izrade kolača božićnjaka, umetničkih dela od slame i belog šlinga, samo su deo manifestacije „Čuvari tradicije“, kojom je prikazana bogata baština Bunjevaca u Subotici.

НОШЊЕ СТАРЕ ЈЕДАН ВЕК: Изложба „Чувари традиције“ представила богату баштину Буњеваца у Суботици

Foto: J.L.

Skup je organizovalo nekoliko udruženja Bunjevaca a podržao ga je i Grad Subotica.

 - Veliko je zadovoljstvo što nam se pruža prilika da u ovom periodu iskušenja organizujemo različite programe i sadržaje koji doprinose razvoju kulture našeg grada. Ovo je jedna od manifestacija koja okuplja stručne ljude, entuzijaste, ljude dobre volje koji rade na očuvanju prošlosti i identiteta svoje zajednice - naglasila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje. - Grad će nastaviti da podržava manifestacije koje predstavljaju autentičnost pojedinačnih kultura koje neguju nasleđe, kulturnu baštinu, prave vrednosti... Subotica je jedan od retkih gradova koja omogućava svima da neguju svoju kulturu, imaju svoj jezik, stvaraju uz veliko poštovanje svih nas.

Izložbu je otovrio Ištvan Hulo, nekadašnji direktor Gradskog muzeja, koji je pomagao organizatorima u procesu zaštite nematerijalne kulturne baštine.

 - Privatne kolekcije, postavke, zbirke i legati veoma su važni za očuvanje kulturnog identiteta zajednice i naroda, imaju višestruki značaj koje profesionalne ustanove ne mogu da ostvare - istakao je Ištvan Hulo, otvarajući izložbu. - Za mene je ovaj dan praznik jer se posle mnogo godina tame obelodanila etnološka zbirka porodice Kuntić i siguran sam da će ovaj projekat podstaći mnoge da se posvete svom zavičaju i tradicijama.

Postavka bunjevačke narodne nošnje deo je privatne kolekcije Kate Kuntić koju su koristili članovi kulturno-umetničkih društava.

 - KUD „Bunjevka“ je radila zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa i tu se pokazala mogućnost zaštite muzejskog nasleđa. Nošnja je uglavno deo ličnih kolekcija a koristila su je kulturno-umetnička društva.Mnoge se već raspadaju i ne mogu više da se koriste - objašnjava Kata Kuntić, autorka izložbe. -Sva nošnja je stara sto godina, a možda ćemo iduće godine uraditi restauraciju kako bi sačuvali ono što možemo. Žao mi je što neke stvari koje smo nekad koristili više ne možemo da koristimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima