ELEKOVA FABRIKA: 110 godina šećerane u Zrenjaninu

B.Grujić

13. 08. 2021. u 13:59

IZLOŽBA povodom komemoracije i osamdesete godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata, pod nazivom ,,Elekova fabrika - 110 godina šećerane u Zrenjaninu" biće dostupna posetiocima od srede 18. avgusta, u Muzeju u Zrenjaninu.

ЕЛЕКОВА ФАБРИКА: 110 година шећеране у Зрењанину

Foto: Muzej Zrenjanin

Organizator izložbe je Jevrejska opština u Zrenjaninu, a autori izložbe su Ferenc Nemet, Anica Draganić i Maria Silađi, uz stručnu opservaciju, istoričarke umetnosti, kustosa  Biljane Dimkić Krčmar.

Kompleks Fabrike šećera u tadašnjem Velikom Bečkereku, izgrađen je 1911. godine, prema  projektu renomiranog češkog arhitekte Viktora Beneša, na perifernom potezu između reke Begej i železničke stanice Fabrika. Sledeći najaktuelnije urbanističke ideje onog vremena, Beneš je kreirao izuzetnu prostorno-funkcionalnu celinu, postavljajući veoma visoke programske, tehnološke, estetske, pa i ekološke, standarde u oblasti projektovanja industrijskih preduzeća. Bečkerečka šećerana, u svakom pogledu koncipirana u skladu sa ondašnjim evropskim trendovima, važila je za najmoderniju fabriku u regionu.

Viktor Elek, češki Jevrejin i vrsni stručnjak za gajenje šećerne repe i njenu preradu, stigao je u grad na obalama Begeja, 1911. godine, na poziv osnivača Fabrike šećera, kako bi svojim radom osnažio tim stručnjaka koji se već formirao oko nove fabrike u izgradnji. Marljivim i stručnim radom ubrzo je došao na čelo ovog industrijskog preduzeća, te je među bečkerečanima postao sinonim za šećeranu, koju su ubrzo prozvali Elekovom fabrikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!