SLABA PAPRIKA NA PARAĆINSKOJ PIJACI: Proizvođači i kupci kažu da je rod podbacio, prodaja još iz plastenika (FOTO)
ZELENA pijaca u Paraćinu prepuna je kraljice povrća, mahom zelene paprike ili one koja je tek počela da se rumeni, dok potpuno zrelu, crvenu papriku, prodaju mahom preprodavci. Proizvođači kažu da na pijacu iznose rod uglavnom iz plastenika, dok je u baštama paprika tek počela da zri.
Foto: Z. Rašić
Na prvi pogled, rod iz okoline Paraćina nije baš sjajnog kvaliteta, a takvo mišljenje dele i povrtari.
- Godina je bila loša što se vremenskih uslova tiče, a pojavile su se i bolesti – kaže paprikarka iz sela Obrež, čija je roba koštala sto dinara za kilogram.
Potpuno crvenu papriku videli smo svega na nekoliko mesta i to kod prodavaca koji se bave trgovinom, a ne proizvodnjom. A i cene su vrlo šarolike. Od tri-četiri dinara po komadu za plod koji je sitan i može se koristiti jedino za prženje, do 120 i 150 dinara po kilogramu za kvalitetnu crvenu.
Do sezone pravljenja ajvara ima još vremena, ali domaćice procenjuju, sudeći prema trenutnom stanju na tržištu ovog povrća, da će cena pravljenja u sopstvenoj režiji biti paprena. O domaćem kupovnom i ne razmišljaju. Spas mogu da ponude jedino veliki marketi u kojima se uvek mogao pazariti dosta jeftiniji industrijski ajvar, uglavnom sa plavim patlidžanom.
Preporučujemo
TREĆU DOZU VAKCINE PRIMILO DVADESETAK OSOBA: U Paraćinu još 11 inficiranih koronavirusom
19. 08. 2021. u 16:21
PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Vest potvrdila državna agencija, bio je miljenik mnogih generacija
GLUMAC Homajun Eršadi preminuo je u 78. godini nakon borbe sa rakom.
12. 11. 2025. u 16:25
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
PERSONA NON GRATA: "Tijana, šta će Tompson na tvom koncertu?"
"Pa, nikad se ne zna..."
12. 11. 2025. u 11:04
Komentari (1)