KAD ZAMIRIŠU FANCI I TARANA: U Bajmoku održan Festival bunjevačkih ila
"AL se nekad dobro jelo baš..."
Ako bi neki stihovi trebalo da opišu Festival bunjevačkih ila u Bajmoku onda bi to bio evergrin Đorđa Balaševića. Baš kao u pesmi, spemile su vredne domaćine taranu, fanke, paprikaš, nasuvo sa makom, medenjake i druge đakonije i još jednom pokazale zbog čega je ovaj festival Subotičanima jedan od najomiljenijih.
Festival bunjevačkih ila, 16.po redu, održava se u okviru Festivala bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka. Ove godine okupio je oko 30 izlagača, među kojima su pripadnici četiri nacionalne zajednice, te tako daje pravu sliku onoga što Subotica ustvari jeste. Među učesnicima je bilo i dece, što pokazuje da tradicija neće biti zaboravljena.
Posetioce Festivala bunjevačkih ila pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je Festival bunjevačke kulture postao prepoznatljiv kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.
- Kuhinja je uvek bila mala radionica kulture i tako su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i identiteta. Organizatori manifestacije, Bunjevački kulturni centar Bajmok, pored izloženih kulinarskih proizvoda organizovali svedočanstva o mnogim znamenitim ličnostima koji su mnogo uradili za bunjevački narod i kulturu - poručio je Bakić.
- Grad je ove godine doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda ne bi ostao uzaludan, o uvođenju bunjevačkog jezika kao službeni na teritoriji Grada Subotice. Ponosan sam na to.
Učesnici iz Subotice i Sombora pokazali su kako je nekada izgledala nedelja jedne domaćinske kuće, šta se koji dan jelo i kako se pravilo.
- Meso nije svaki dan bilo na stolu. To je bio luksuz. Ali zato je tu bila tarana, nasuvo i grah da to nadomesti jer niko nije smeo da bude gladan – kažu Ksenija Vuković i Zlata Pavković iz SOmbora. - Sredom se kuvao grah, četvrtkom je pileći paprikaš, petko nasuvo, nedeljom je bila obavezna žuta supa, meso i sos. Domaćice su se dovijale kako su znale, pravile od ničega svašta, zato sada imamo toliko puno jela.
Najpopularniji bunjevački specijalitet je svakako tarana sa divenicom, koja se spremala onako kako su to činile naše bake.
- Tajna je u domaćem testu, domaćoj tarani, to savremene domaćice ne znaju i ne vole da prave. I nema da se žuri, sve mora natenane da se krčka i luk i krompir – otkriva nam Giza Dulić.
Preporučujemo
UPOZORENjE ZA PČELARE- ZAŠTITITE KOŠNICE: Od sutra prskanje komaraca u Subotici
25. 08. 2021. u 17:19
PLES I IGRA ANSAMBALA IZ VOJVODINE I MAĐARSKE: Svečano otvoren 20. „Interetno“ festival
23. 08. 2021. u 19:25
"TRAMP BIO OPSEDNUT TIME" Merkelova otkrila brojne tajne pred izlazak njenih memoara
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu pred izalazak njenih memoara govorila je, između ostalog, o tome šta novoizabrani predsednik SAD misli o nemačkim automobilima, otkrila da li su joj bile poznate namere ruskog predsednika Vladimira Putina i kako je pokušavala da spreči "invaziju na Ukrajinu", navela je ko joj je pomogao da izbegne regrutaciju za Štazi i šta bi trebalo da uradi njena partija kako bi pobedila na predstojećim izborima u Nemačkoj.
23. 11. 2024. u 16:52
BRITANCI OBJAVILI ZASTRAŠUJUĆU MAPU: "Orešnik" može da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta (MAPA)
BRITANSKI list "Dejli mejl" ocenio je da bi balistička raketa "orešnik" mogla da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta.
23. 11. 2024. u 15:58
POTPREDSEDNIK SAD UMRO TOKOM ODNOSA: Bio sa 50 godina mlađom ljubavnicom, Bela kuća nije znala kako da saopšti vest o smrti
BIO JE to 27. januar 1979. godine. U 1 ujutro, portparol porodice Nelsona Rokfelera objavio je zvaničnu izjavu za štampu. Bivši potpredsednik preminuo je U 71 godini života ranije te večeri.
22. 11. 2024. u 18:36
Komentari (0)