DUG SURDULIČKIM MUČENICIMA: Nastavak uređenja spomen-kosturnice žrtvama bugarske okupacione sile tokom Velikog rata

D. Ristić

07. 09. 2021. u 06:30

STRUČNjACI Muzeja žrtava genocida, istoričari Bojan Arbutina i Dejan Ristić, posetili su spomen-kosturnicu Srba stradalih od bugarske ruke tokom Prvog svetskog rata u Surdulici, kao i masovnu grobnicu na lokalitetu Duboka dolina.

ДУГ СУРДУЛИЧКИМ МУЧЕНИЦИМА: Наставак уређења спомен-костурнице жртвама бугарске окупационе силе током Великог рата

Foto: Vojni muzej Beograd

Reč je o oko 20.000 ljudi sa šireg područja tadašnje južne i istočne Srbije, Kosova i Metohije, kao i ondašnje Stare Srbije.

Posle nedavno potpisanog Protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida sa teritorijalno nadležnim istorijskim arhivom "31. januar" i Narodnim muzejom u Vranju, biće pokrenut postupak za nastavak uređenja spomen-kosturnice i formiranje memorijalne muzejske postavke. U ovaj poduhvat će se uključiti još Eparhija vranjska i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, jer je Sveti arhijerejski sabor SPC, pre četiri godine, u pripadajući diptih uvrstio i Svete surduličke mučenike, a za praznovanje je određen 29. maj, dan kada su 2010. njihove mošti pohranjene u novu spomen-kosturnicu.

Stara je, podsetimo, bila podignuta 1924, ali su je opet Bugari 1943. srušili do temelja, a kosti žrtava zakopali na Starom surduličkom groblju i na još nekoliko lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!