VOLIM DA HRANIM LJUDE! Jermen Jakov Kevorkijan, advokat po struci, zbog ljubavi iz Jerusalima došao u Niš i postao gazda
ZBOG ljubavi prema Ivani preselio se u Niš, a nostalgiju za svojom domovinom "leči" pripremajući specijalitete na kojima je odrastao.

Foto D. Alihodžić
Jakov Kerovkijan potiče iz stare jermenske porodice koja vekovima živi zajedno sa Arapima i Jevrejima, a do pre nekoliko meseci radio je u Preševu i Subotici kao advokat za ljudska prava pri međunarodnim organizacijama koje se brinu o migrantima, a onda je rešio da bude svoj gazda. Njegov mali lokal u centru grada ispunjen je slikama iz rodnog grada i svakome se trudi da dočara život u dalekoj zemlji.
- Znam da je u Srbiji izazov ponuditi nešto što nije od mesa, ali u Srbiji se i sve više posti tako da mislim da ćemo naći zajednički jezik - kaže Jakov koji je rešio da promeni svoj život 2013. godine kada je upoznao Ivanu, rodom iz Knjaževca.

Foto Privatna arhiva
Ljubav je učinila da odluči da napusti rodni Jerusalim i preseli se u Niš. Veli da nikada nije zažalio zbog te odluke jer ima porodicu o kojoj je sanjao. Sedmogodišnja Margaret i tri godine mlađa Miriam su kruna njihove ljubavi.
- Volim da hranim ljude jer siti ljudi su srećni. Leblebija je veoma zdrava namirnica i pored falafela koristim je i za pripremu humusa - kaže Jakov. - Otporna biljka koja se ne tretira hemijski i nije alergen. Nema holesterol, a drži čoveka sitim. U Jerusalimu kažemo ko doručkuje falafel pun mu je stomak do večere.

Foto D. Alihodžić
Liče na ćuftice od mesa i ukusne su baš kao da su od "pravog" mesa ali falafel, staro arapsko jelo, isključivo je biljnog porekla. Pravi se od skoro zaboravljene leblebije i veoma su hranljive i zdrave.
- Nikome ne može da šteti. Nije mi jasno zašto se u Srbiji ne gaji. Moram da je nabavljam iz Bugarske, Rusije ili Turske - veli Jakov, koji nije profesionalni kuvar već priprema hranu onako kako je naučio kod svoje kuće.
TAHIN NEIZOSTAVAN SASTOJAK
JAKOV priznaje da je falafel u Nišu morao da se pomalo prilagodi klijentima, ali sve u interesu zdravlja.
- Izbegavam da solim previše jer se bolji ukus postiže limunom. Kada mi kažu da bi trebalo biti slanije savetujem ih da to nije dobro za njih. Pored limuna koristim maslinovo ulje, korijander, peršun, a neizostavni sastojak arapske kuhinje je tahin, sos od susama - kaže Jakov koji za prženje falafela koristi isključivo suncokretovo ulje jer neke studije pokazuju da palmino ulje nije dobar izbor.
Preporučujemo

PRVE BEBE U NIŠU BLIZANCI! Mama Sanja u Novoj godini rodila dvojicu sinova
01. 01. 2022. u 01:10

ZA UBADANjE NOŽEM - SEDAM GODINA: Apelacija umanjila kaznu Nišliji Ivici Mikiću (33)
29. 12. 2021. u 20:03

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)