BADNJI DAN U KIKINDI: Korinđalo se i u Gradskoj kući

R. Š.

06. 01. 2022. u 22:53

Okupljanjem oko hramova u gradu, ali i selima oko Kikinde, ali i u Gradskoj kući, dočekano je Badnje veče.

БАДЊИ ДАН У КИКИНДИ: Коринђало се и у Градској кући

Foto: R. Šegrt

Uz mnogo tradicionalnih običaja, javnog paljenja badnjaka ispred crkava, ove godine je božićno drvo uneto i u Gradsku kuću, gde je gradonačelnik Nikola Lukač kasno popodne, dočekao i korinđaše, decu koja pevaju božićne pesme, uglavnom šaljive, a za uzvrat dobijaju voće, slatkiše i druge sitne darove. U Gradskoj kući, najšečće, korinđaju, odnosno čavrljaju, odrasli, a deca su ovde korinđala poslednji put 2013. kada je najmlađe članove folklora društva “Gusle” primio tadašnji predsednik opštine Savo Dobranić. Ove godine deca su pozvana da dođu na korinđanje, a dočekali su ih, osim Lukača, i njegovi najbliži saradnici i darivali ih jabukama i narandžama, orasima i slatkišima. Bilo je to neponovljivo uživanje i za decu i za odrasle.

Javno paljenje badnjaka u gradu je organizovano  na dve lokacije, u porti crkve  Sv. Nikolaja u centru grada, i pored hrama Sv. Kozme i Damjana. Po već ustaljneoj tradiciji, dugoj skoro tri decenije, badnjak su doneli konjanici. Jednako radosno bilo je i u Bašaidu, gde se okupilo mnoštvo vernika, posebno mladih, jer je crkva nedavno kupila novo veliko zvono. Novi religiozni sadržaj ima i crkva posvećena Sv. Vesiliju ostroškom u Banatskom Velikom Selu. Tamo je pored hrama postavljena maketa Vitlejemske pećine, ista ona koja je bila kod Hrama Svetog Save u Beogradu. Ona je dar lokalnog preduzeća koje proizvodi ukrasni kamen.

Badnjaci su poljeni i u Mokrinu, Ruskom Selu i drugim selima kod Kikinde.

NEZGODA U RUSKOM SELU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku