IZNENAĐENJE ZA JAGODINCE: U zoološkom vrtu novi stanari - lemuri (FOTO/VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 01. 2022. u 15:32

ZOOLOŠKI vrt „Tigar“ u Jagodini ovih dana dobio je nove stanare – pet lemura iz Zoološkog vrta „Palić“.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ЈАГОДИНЦЕ: У зоолошком врту нови станари - лемури (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Z.Gligorijević

Kako je njihovo prirodno stanište Madagaskar, smešteni su u zimovnik, u kome je temperatura od 20 do 25 stepeni Celzijusa. Hrane se dva puta dnevno, uglavnom raznovrsnim voćem, dok im je od povrća omiljena šargarepa.

Foto:Z.Gligorijević

Inače, jutarnje temperature koje su se ovih dana spuštale i do 17 stepeni ispod nule, otežavaju rad zaposlenima u jagodinskom Zoološkom vrtu, ali i život životinja, koje ne podnose zimu. Posebno osetljive životinje su primati, kojima pripadaju i novi stanovnici zoo vrta, hladno vreme ne pogoduje ni žirafi, šimpanzama, zebrama i antrilopama, jer genetski nisu predodređeni za takve vremenske uslove. Te životinje su u zimovnicima, koji se zagrevaju, dok je u rerarijumu temperatura preko cele godine konstantna - 30 stepena Celzijusa.

Foto:Z.Gligorijević

- Pripreme za zimu počinju mnogo ranije, kada ishranom jačamo imunitet životinja, a na taj način se vrši i prevencija protiv bolesti koje se mogu javiti tokom hladnih dana. U zimskom periodu ishrana je pojačana i kvantitativno i kvalitativno, pa svakoj vrsti dodajemo određene suplemente da bi im ishrana bila što sličnija onoj koju imaju u prirodi – kaže za „Novosti“ vodič u Zoološkom vrtu „Tigar„ u Jagodini Jelena Sedlarević.

Inače, jagodinski zoo, koji radi već 16 godina svih 365 dana u godini. Ima 250 komada životinja, odnosno nešto više od 50 životinjskih vrsta. Godišnje ga poseti oko 100.000 ljubitelja životinja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili