KOVID GASI I AGENCIJE: Turistički operateri sve teže posluju, a mnogi su i prestali i da postoje

S. BAJIĆ

29. 01. 2022. u 07:26

OD 55 turističkih agencija u Novom Sadu, od kojih se svega desetak bave dovođenjem gostiju u Srpsku Atinu, jedna je bankrotirala, četiri su zatvorene, a sve zajedno imaju otežano poslovanje zbog pandemije.

КОВИД ГАСИ  И АГЕНЦИЈЕ: Туристички оператери све теже послују, а многи су и престали и да постоје

Foto S. B.

Pod stečaj je krajem prošle godine otišla veoma ugledna agencija "Kompas", koja je uspešno poslovala duže od pola veka, što je po oceni novosadskih turističkih poslenika veliki gubitak.

Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, ističe da je zbog korone turizam pretrpeo veliku štetu.

- Receptivne turističke agencije imaju značajan udeo u razvoju srpskog turizma, i svakako da će zatvaranje agencije imati uticaj na smanjenje turističkog prometa u Vojvodini- kaže Pavlovićeva.

- Korona je promenila i navike turista koji se okreću samostalnom organizovanju odmora na bližim destinacijama, izbegavaju masovna putovanja i individualno planiraju.

Ona takođe naglašava da je u prethodnom periodu, ipak, povećan interes za ruralni turizam u Vojvodini.

- Subvencionisanje odmora od strane Ministarstva trgovine, turizma i komunikacija putem vaučera je imalo veliki uticaj na porast turista. Domaći turizam se polako oporavlja, pa je tako za prvih 10 meseci prošle godine došlo do porasta ukupnog broja turista u iznosu od 52,2 odsto, dok je porast broja domaćih turista iznosio 36,4 odsto, u odnosu na isti period 2020. - kaže Pavlovićeva.

Tihana Putin, analitičar Turističke organizacije Novog Sada, naglašava da svako gašenje privredne aktivnosti ni malo nije dobro, tim pre što je reč o agenciji sa dugom tradicijom koja je iznedrila veliki broj turističkih radnika u Novom Sadu.

- Naš cilj je, pre svega, dovođenje turista sa emitivnih tržišta, kao što su Rusija, Turska u naš grad i svakako da je problem kada se ugasi primer dobre prakse - kaže Putinova.

U DEBELOM MINUSU

IVANKA Tasić i Milijana Glamočak, vlasnice agencija "Panakomp travel" i "Astra turs 021", koje se bave pretežno "inkoming" turizmom, ističu da su gotovo sve agencije u "debelom minusu".

- Postoji interes gostiju iz Engleske, Nemačke i Holandije, koji su preko nas već bili u Srbiji, da ponovo dođu. Pripremamo nove programe i ture i nadamo se da će to biti realizovano - kažu turističke poslenice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)