NAŠ KAČKAVALJ U ELITI PRE NEGO POLA EVROPE: Pirotska mlekarska škola "Dr Obren Pejić" izlazi i na međunarodnu scenu

В. ЋИРИЋ

09. 05. 2022. u 12:00

MLEKARSKA škola sa Domom učenika "Dr Obren Pejić" se polako, ali sigurno probija i na međunarodnu scenu, pa je ova ustanova u kojoj se dualno obrazovanje odomaćilo još pre više decenija sada postala deo evropskog projekta u kojem učestvuju Danska, Holandija, Irska, Turska, Francuska, Nemačka i Rumunija.

НАШ КАЧКАВАЉ У ЕЛИТИ ПРЕ НЕГО ПОЛА ЕВРОПЕ: Пиротска млекарска школа Др Обрен Пејић излази и на међународну сцену

Foto V. Ćirić

Piroćanci su se, tako, uz nekoliko firmi i institucija iz naše zemlje - među kojima su mlekara "Milkhaus", Privredna komora Srbije i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu - našli u projektu "Izvrsnost u melkarstvu" čija je vrednost oko četiri miliona evra, koliko je opredeljeno za povezivanje svih subjekata iz lanca prerade mleka u jednu celinu, kako bi se u perspektivi formirali Centri izvrsnosti.

S obzirom na to da u pirotskoj školi stasavaju prvoklasni majstori za kačkavalj, napitke od mleka i razne vrste sireva, ovo omogućava još kvalitetnije povezivanje srednjoškolaca, nastavnika, studenata i kapaciteta za preradu mleka - sve uz predavanja o upošljenosti kapaciteta i najnovijim tehnologijama. Projekat podrazuemeva i međusobne posete proizvodnim pogonima, te prisustvovanje predavanjima i usko specijalizovanim kursevima, a najavljen je i takozvani transfer znanja i dostignuća u mlekarstvu.

Foto V. Ćirić

Ovakav vid edukacije se u Srbiji realizuje po prvi put i trajaće četiri godine, koliko i školovanje jedne generacije majstora za preradu mleka. Posle tog perioda, projekat će se proširiti i na ostale zemlje članice EU.

Podsetimo, pirotska Mlekarske škola je formirana polovinom prošlog veka, a ovde su se - uz praktičnu nastavu - obrazovali kadrovi iz mlekara širom tadašnje SFRJ, koji su praktično iz školskih klupa odlazili u proizvodne pogone, bez i jednog dana čekanja na biroima za zapošljavanje. Poslednjih godina, ovde uče i pekari, i mesari, ali je prerada mleka i dalje osnovno opredeljenje, po kojem je ova obrazovna ustanova prepoznatljiva u ovom delu Balkana. Jer, ovde se - u radionici za praktičnu nastavu - svakodnevno preradi više od pet tona sirovog mleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub