PRIMER DOBRE SARADNJE SA EVROPSKOM UNIJOM: Svilajnac posetilo 20 ambasadora iz zemalja EU (FOTO/VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 05. 2022. u 21:42

DELEGACIJA od 20 ambasadora država članica EU, na čelu sa Emanuele Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji, danas je posetila Svilajnac.

ПРИМЕР ДОБРЕ САРАДЊЕ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ: Свилајнац посетило 20 амбасадора из земаља ЕУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Z.Gligorijević

- Evropska unija je u infrastrukturu Svilajnca od 2014. godine uložila 15 miliona evra, pa je Svilajnac dobar primer kako Evropska unija i Srbija mogu da stvore dobre uslove za lokalni razvoj – ocenio je Emanuele Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji, koji je danas sa 20 ambasadora država članica EU, posetio ovaj grad.

Delegacija je obišla Prirodnjački centar Srbije u koji je EU uložila 6,5 miliona evra, i prisustvovala koncertu KUD „Kušiljevo“ u Domu kulture u svilajnačkom selu Kušiljevu, u čiju je rekonstrukciju EU, preko projekta EU PRO, uložila 150 hiljada evra, a opština Svilajnac oko 35 hiljada evra.

- Ovo je priča o uspehu, koja pokazuje da ukoliko svi zajedno radimo, EU, države članice, opštine i Vlada Srbije, možemo puno toga da postignemo. Sarađujemo u raznim sektorima, poput socijalnog, u okviru koga se grade stambeni objekti za osobe kojima je neophodno, u oblasti obrazovanja, za šta je najbolji primer Prirodnjački centar Srbije, kao i u oblasti kulture, ali i ekonomije, u okviru koje se izrađuju pristupni centri za industrijske zone.

- Sve što je urađeno korisno je za stanovništvo, a istovremeno je privuklo druge investicije, jer kad govorimo o EU, nije reč samo o Evropskoj komisiji, već postoje i bilateralni projekti država članica, a bitan je i privatan sektor, koji je odlučio da je ovo dobro mesto za razvoj njihovog poslovanja – dodao je Žiofre.

Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, da nije bilo EU, koja je donirala 6,5 miliona evra, Svilajnac se nikada ne bi na taj način oporavio od posledica poplava iz 2014. godine, a ne bi uradili ni regulaciju Velike Morave, koja je preventiva od budućih poplava. Kako poplave nikada više ne bi pogodile ovaj grad, EU je uložila 10 miliona evra.

U Industrijskoj zoni nemačke, italijanske, švajcarske i austrijske firme

- U industrijskoj zoni u Svilajncu posluju četiri nemačke kompanije, koje se bave elektronikom i koje zapošljavaju oko hiljadu radnika. Tu je i italijanski „Ariston“, dve firme iz Švajcarske, od kojih je jedna najveći proizvođač kornišona na Balkanu i koja je nedavno dobila partnera iz Austrije. Nova investicija iz Slovenije treba da bude iizgrađena u novoj zoni privređivanja. Veliki je broj i domaćih kompanija, koje rade za evropsko tržište, od koga zavise. Svilajnac je jedan od retkih gradova koji više izvoti nego što uvozi. Prošle godine ostvaren je izvoz u EU od 146 miliona dolara i suficit od 5,5 miliona dolara – rekao je Milanović i dodao da ovako „visoka“ delegacija nikada nije posetila Svilajnac, što je veliko priznanje u njegovoj političkoj karijeri, ali i priznanje za ceo grad.

Sara Rajčić, direktorka Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, rekla je da je ova ustanova prepoznata kao lider naučnog turizma u regionu, jer je on nacionalni centar nauke, obrazovanja, kulture i turizma, koji beleži oko 100 hiljada posetilaca godišnje, postoji sedam godina, čuva naučna saznanja o planeti i prirodi i ima važnu ulogu u edukaciji novoh generacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)