SUDOVI DONELI TRI PRAVOSNAŽNE PRESUDE: 15 krivičnih prijava za polno uznemiravanje u Rasinskom okrugu

S.BABOVIĆ

19. 05. 2022. u 20:26

PETNAEST krivičnih prijava zbog polnog uznemiravanja podneto je od juna 2017.do kraja 2021. godine u Rasinskom okrugu,pokazuju podaci osnovnih javnih tužilaštava,predočeno je na Okruglom stolu u Kruševcu koji je organizovan povodom predstavljanja projekta Autonomnog ženskog centra sa 9 partnerskih organizacija.

СУДОВИ ДОНЕЛИ ТРИ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ: 15 кривичних пријава за полно узнемиравање у Расинском округу

Foto: S.Babović

U Udruženju žena “Peščanik” iz Kruševca,gde već mesecima rade na otvaranju Kriznog centra za pružanje podrške žrtvama seksualnog nasilja napominju da je od 15 prijava, u četiri slučaja sačinjen optužni predlog.

Donete su tri pravosnažne presude, jedan postupak je u toku, a u dva slučaja primenjen je institut odlaganja krivičnog gonjenja. U ostalim slučajevima, prijave su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Istraživanje Misije OSCE 2018.godine među 15.000 žena ukazuju na to da je svaka druga žena starija od 15 godina, doživela neki oblik polnog uznemiravanja.

U praksi se,međutim, ovo krivično delo retko prijavljuje i procesuira.

Otuda se Krizni centar, kako je predočeno, prepoznaje kao mehanizam udruženog delovanja više institucija,koji žrtvu može da ohrabri da prijavi krivično delo,a nadležnim organima omogući da efikasnije reaguju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega