Svetozar Miletić domaćin festivala "Lemeški kulen"

Jelena Lemajić

24. 09. 2022. u 13:31

Ako je neki proizvod proslavio mesto nastanka onda je to Lemeški kulen selo Svetozar Miletić (Lemeš na mađarskom i bunjevačkom) kod Sombora, gde se održava festival posvećen ovom delikatesu. Ističući značaj manifestacija koje neguju tradiciju vojvođanskog podneblja festival "Lemeški kulen" otvorio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Светозар Милетић домаћин фестивала Лемешки кулен

foto: Pokrajinska vlada

-Uvek sa ponosom ističem da tokom godine u Vojvodini imamo 1.800 manifestacija i da su nam sve jednako važne, da ih ne delimo na male i velike. Svaka od njih je jednako važna za mesto u kome se održava, kako sa turističkog aspekta, jer privlače veliki broj gostiju, tako i u pogledu očuvanja tradicije naroda i narodnosti koje žive u Vojvodini. A bogatsvo i šarenilo tradicije koju čuvamo, a čiji je neizostavni deo lemeški kulen, je ono po čemu je Vojvodina prepoznatljiva i nadaleko čuvena - poručio je Ivanišević, dodajući da će ovakve manifestacije imati podršku pokrajinskih insitucija. - Neke podržavamo finansijski, neke svojim prisustvom i na taj način podstičemo razvoj manifestacionog turizma u Pokrajini. U tom kontekstu najavljujem Balkanski sajam kafana, koji će se po prvi put iduće godine održati u Novom Sadu.

Festival "Lemeški kulen" okupio je brojne izlagače koji se nadmeću u spremanju ovog specijaliteta od prvoklasnog svinjskog mesa.

Nema podataka ko i kada ga je prvi osmislio i napravio, ali se receptura kako izrade tako i čuvanja — nege kulena prenosila sa generacije na generaciju.  Paprika jeste glavni začin. Lemešani su, kao uostalom i drugi stanovnici Panonske nizije, odavno ovladali veštinom uzgoja ove biljke. Za izradu se koristi crvena tzv. industrijska paprika za mlevenje. Kvalitet samlevene paprike je jedan od najbitnijih faktora u izradi kulena, tako da se ovome sastojku poklanja posebna pažnja. Čuvanje i nega proizvoda za vreme zrenja je takođe značajan segment u proizvodnom procesu koji je presudan u dobijanju krajnjeg ukusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub