ČUVENI SLIKAR OPET U ZRENJANINU: Otkrivena bista Uroša Predića u Aleji zaslužnih građana (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 12. 2022. u 19:34

BISTA čuvenog slikara rođenog u Orlovatu, Uroša Predića, nakon misterioznog nestanka 2007. godine, ponovo se nalazi u Aleji zaslužnih građana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu.

ЧУВЕНИ СЛИКАР ОПЕТ У ЗРЕЊАНИНУ: Откривена биста Уроша Предића у Алеји заслужних грађана   (ФОТО)

grad Zrenjanin

Nova bista je postavljena i istovremeno obnovljen oštećeni postament na inicijativu lokalnog rotarii kluba i  uz podršku grada, 165 rođendan slavnog slikara.

U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, učenika osnovne škole “Žarko Zrenjanin”, koji su u rukama nosili crteže na kojima je Uroš Predić.

- Ovim činom trudimo se da održimo kulturu sećanja i poštovanja prema kulturi, a ono na čemu radimo zajedno sa poslenicima kulture u našem gradu jeste da istrajemo u ideji da Zrenjanin postane Srpska prestonica kulture u narednom periodu, budući da nam je ove godine za jedan bod izmakla ta titula – istakao je gradonačelnik Zrenjanina napominjući da je grad Zrenjanin pokretač inicijative da se u Predićevom rodnom Orlovatu izgradi spomen-kuća.

Uz zrenjaninske osnovce, o liku i delu Uroša Predića govorila je Olivera Skoko, kustos Muzeja u Zrenjaninu, između ostalog, podsećajući sve prisutne,  da je veliki srpski slikar iza sebe ostavio više od 1.700 radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)