"JARA LABUD" NINI ĐURĐEVIĆ: Nagrada za pripovetku "Kad olista trešnja"

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 12. 2022. u 11:17

NINA Đurđević, maturantkinja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini, ovogodišnja je pobednica 35. Književnog konkursa „Jara Labud“ za pripovetku „Kad olista trešnja“. Konkurs raspisuje Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini u čast pokojnog profesora jagodinske Gimnazije „Svetozar Marković“ i pesnika Dragana Gligorijevića, poznatijeg pod nadimkom Jara Labud. Nagrada se sastoji od knjige i plakete.

ЈАРА ЛАБУД НИНИ ЂУРЂЕВИЋ: Награда за приповетку Kад олиста трешња

Foto:jagodinska biblioteka

- Ovo mi je prva nagrada za književni rad, pa je neka vrsta pohvale i početak moje karijere. Nastaviću da pišem, iako mi to neće biti osnovno zanimanje – rekla je Nina na svečanosti povodom dodeljivanja priznanja.

Vicešampionsku poziciju među srednjoškolcima podelili su: Luna Đurđević, učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“ za svoju pesmu „Nađi me“ i Filip Đorđević, učenik Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ za pripovetku „Priča iz dimenzije druge“. Na trećem mestu, našli su se Maja Aleksić, učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole „Slavka Đurđević“ za pesmu „Hej ti“ i Luka Marjanović, učenik trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ za pesmu „Jak vetar njiše bagrenje“.

Prvo mesto u kategoriji osnovaca osvojila je Jana Todorović, učenica sedmog razreda OŠ „17. oktobar“ u Jagodini za rad „Povratak u noć“.

- Inspiracija je došla sama od sebe. Htela sam da prikažem razliku između filozofa i pisaca, zato što to jeste vrlo slično. Mislim da je ova nagrada jedan korak napred i velika čast. Planiram da upišem jezički smer u jagodinskoj gimnaziji – kazala je Jana.

Drugo mesto osvojili su Pavle Jovanović, učenik šestog razreda OŠ „Boško Đuričić“, Jana Marković, učenica šestog razreda OŠ „Rada Miljković“ i Vera Kostić, učenica šestog razreda OŠ „Boško Đuričić“. Treće mesto dele Luka Pljevaljčić, učenik sedmog razreda OŠ „Radislav Nikčević“, Milana Petrović, učenica petog razreda OŠ „Goran Ostojić“ i Darija Radojičić, učenica osmog razreda OŠ „Boško Đuričić“.

Na ovogodišnji konkurs u svim uzrasnim kategorijama stiglo je tridesetak radova. Žiri, koji su činili profesori Branko Ilić i Ana Tonašić, kao i bibliotekari Milun Vasić i Jasna Milošević, ocenili su da zadovoljni kvalitetom radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor