POMOĆ U KUĆI UZ UČEŠĆE: U Vranju se uvodi participacija za usluge gerontodomaćica

Дејан Ристић
Dejan Ristić

10. 02. 2023. u 06:30

Usluge gerontodomaćica u Vranju više nisu besplatne. Prema predlogu novog pravilnika za pružanje usluge socijalne zaštite, za uslugu pomoć u kući za odrasla i stara lica na teritoriji Vranja se uvodi novčana participacija čiji iznos će biti u zavisnosti od prihoda korisnika.

ПОМОЋ У КУЋИ УЗ УЧЕШЋЕ: У Врању се уводи партиципација за услуге геронтодомаћица

D. Ristić

Iako je do sada ova usluga za sve korisnike bila besplatna, novim pravilnikom se vrši usklađivanje sa zakonom o socijalnoj zaštiti koji predviđa da korisnici svojim ličnim primanjima participiraju u troškovima. Za pojedince, korisnike novčane socijalne pomoći, pomoć u kući će i dalje biti besplatna.

- Ukoliko je, recimo, dvostruki iznos novčane socijalne pomoći u domaćinstvu, korisnik će plaćati 70 dinara na sat. Ako znamo da se pomoć u kući pruža dva sata dnevno i to nije svakog dana, to ne bi trebalo da bude veliko opterećenje za naše korisnike – kaže Danijela Milosavljević.

Većnica navodi da je poslednjih godina povećana potreba za uslugom pomoći u kući i gerontodomaćicama. Uvođenje novčane participacije, zajedno sa novčanim izdvajanjima lokalne samoprave, trebalo bi da poboljša nivo ove usluge, naročito u obimu, odnosno obuhvatu korisnika, ali i kvalitetu, jer će nadzor gerontodomaćica vršiti Odeljenje za društvenu delatnost Gradske uprave.

Iako Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa plaćanje participacije u iznosu od 20 odsto i za korisnike tuđe zaštite i nege koji primaju novčanu socijalnu pomoć, na teritoriji grada Vranja to još uvek nije uvedeno. Takođe, u Vranju je još uvek besplatan dnevni boravak za svu decu sa invaliditetom, kao i usluga ličnog pratioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)