ZA ZELENIJI NOVI SAD: Od početka godine posađene 663 sadnice dreveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja

Lj.P.

02. 03. 2023. u 09:11

U VIŠE gradskih kvartova u Novom Sadu od početka godine posađene su 663 sadnice novog dreveća i 3.370 komada ukrasnog šiblja .

ЗА ЗЕЛЕНИЈИ НОВИ САД: Од почетка године посађене 663 саднице древећа и 3.370 комада украсног шибља

FOTO: Gradsko zelenilo

Beogradski kej će krasiti 275 ruža, na Limanu je posađeno 250 sadnica graba, koprivića, jasena i bagrema i 200 sadnica ukrasnog šiblja. U centru grada posađeno je 89 sadnica sorbusa, lipe i ukrasnih trešanja, a centralna gradska zona ulepšana je sa čak 1.900 komada ukrasnog šiblja. Detelinara je bogatija za 68, a Petrovaradin za 97 novih stabala lišćara. Na ove dve lokacije posađano je i 194 sadnice ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, Klisi, Podbari, Salajci i Rotkvariji posađeno je 159 sadnica lišćara i 1.076 sadnica ukrasnog šiblja.

- Gradsko zelenilo će na zahtev gradonačelnika Milana Đurića u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima – kaže Miloš Egić, generalni direktor „Gradskog zelenila“. - Sadnja novog drveća biće nastavljena i u martu. A naš najvažniji zadatak u narednim danima jeste nastavak tretiranja drveće specijanom mešavinom pesticida i herbicida, koji drveće štite od štetnih organizama i bolesti. kako bismo sačuvali svako stablo i doprineli njegovog boljoj biološkoj kondiiciji u narednim mesecima i godinama naš fokus delovanja biće usmeren na prevenciju i zaštitu drveća kroz nastavak primene folijarne prihrane i pojačanu primenu dendrohirurgije.

PO ugledu na svetske metropole, „Gradsko zelenilo” je 22. februara specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, tokom kog se crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja tretiraju drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?