ŽRTVE NATO AGRESIJE NE SMEJU DA SE ZABORAVE: U Novom Sadu održan tradicionalni komemorativni skup i položeni venci poginulima

Z. GRUMIĆ

24. 03. 2023. u 15:12

POVODOM Dana sećanja na poginule u NATO agresiji na našu zemlju 1999. godine, u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“ danas je održan tradicionalni komemorativni skup i položeni su venci kraj spomen ploče poginulim pripadnicima 240. Samohodnog raketnog puka PVO.

ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ЗАБОРАВЕ: У Новом Саду одржан традиционални комеморативни скуп и положени венци погинулима

Z. Grumić

Vence i cveće položili su predstavnici Vojske Srbije, AP Vojvodine, Grada Novog Sada, organizacija boraca NOR-a, rezervnih vojnih starešina i porodica poginulih.

- Ne smemo da zaboravimo naše poginule saborce i sve građane naše zemlje koji su, tokom onih 78 dana, dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. Vojska SRJ tada je opravdala poverenje svojih građana a Vojska Srbije danas opravdava to poverenje. Okrenuti smo budućnosti, gradimo bezbedno okruženje i spremni smo da odgovorimo na sve izazove pred nama – izjavio je brigadni general Zoran Nasković, komandant Prve brigade KOV i Garnizona Novi Sad.

I potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić je poručio da je odavanje počasti poginulima i sećanje na njih obaveza sadašnje i budućih generacija.

- Bilo je između 1.500 i 2.000 poginulih i 6.000 ranjenih a 25.000 tona eksploziva palo je na našu zemlju. Tokom bombardovanja porušeno je 600 mostova, 300 škola i više od 1.500 civilnih objekata. Napad je bio neselektivan i otvoren – kazao je Ćurčić.

Gradonačelnik Milan Đurić istakao je da je 24. mart 1999. godine jedan od najtežih dana u istoriji Novog Sada i Srbije. On je podsetio na stradanja ljudi i materijalna razaranja grada, tokom tih 78 dana napada 19 članica NATO-a na našu zemlju, kada su porušena sva tri novosadska mosta preko Dunava, uništena zgrada RTV-a i više od deset puta pogođena Rafinerija.

- Nikada ne smemo da zaboravimo civilne i vojne žrtve kao ni materijalnu štetu koju smo pretrpeli tokom NATO agresije – poručio je gradonačelnik i dodao da danas možemo da budemo spokojni, jer naša država vodi politiku mira i razvoja a dokaz tome je uz ostalo i to da su Novosađani spremni da grade nova tri mosta preko Dunava.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega