KOMANDANT "TIGROVA“ STRADAO JE NA RATNOM ZADATKU: Pošta pilotu Životi Đuriću, koji je poginuo pre 24 godine (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 03. 2023. u 18:00

U SELU Davidovac kod Paraćina, rodnom mestu pilota Živote Đurića, koji je stradao na ratnom zadatku kod Glogovca na KiM 25. marta 1999. godine, danas je održan memorativni skup povodom obeležavanja 24. godišnjice njegove pogibije.

КОМАНДАНТ ТИГРОВА“ СТРАДАО ЈЕ НА РАТНОМ ЗАДАТКУ: Пошта пилоту Животи Ђурићу, који је погинуо пре 24 године (ФОТО)

Foto: Z. RAŠIĆ

Brojne delegacije okupile su se na trgu u centru sela, gde se nalazi njegova spomen-bista, da polože vence i time ukažu poštovanje prema Đurićevom herojskom činu. Đurić je bio vojni pilot i komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije u sastavu 98. lovačko-bombarderskog puka, čija je baza bila na aerodromu Lađevci u Kraljevu kada je počelo NATO bombardovanje.

Poginuo je 25. marta, nakon što je poleteo svojim „orlom“ i izvršio borbeni zadatak uništivši bazu takozvane OVK i skladište municije u reonu Glogovca na Kosovu i Metohiji. Kada je pogođen, prema proceni njegovih kolega, nije želeo da padne živ neprijatelju u ruke već je obrušio avion na terorističko skladište.

Prvi venac na današnjem obeležavanju godišnjice položila je Đurićeva porodica, a zatim i ostale brojne delegacije, među kojima su bili pripadnici 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka, Opštine Paraćin, Vojske, Policije, više boračkih organizacija iz Paraćina i Ćuprije, predstavnici Mesne zajednice Davidovac...

Parastos je služilo sveštenstvo paraćinske Crkve svete Trojice, a u prigodnom programu nastupili su hor „Muzičke škole „Milenko Živković“ i učesnici tamošnje osnovne škole.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević rekao je da Paraćin neguje sećanje na svoje heroje. Trg u Davidovcu lokalna samouprava je uredila pre dve godine da bi mogla da obeleži svaku godišnjicu junačke pogibije Živote Đurića.

- On je herojskim činom poginuo u akciji za vreme NATO bombardovanja, pa generacije koje dolaze treba da znaju da poštuju to njegovo delo jer nema većeg žrtvovanja nego kad čovek da svoj život za svoju otadžbinu. Važno je da se to nikada ne zaboravi - naglašava Milićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju