Izložba slika Božidara Plazinića u galeriji „Terra“ u Kikindi

R. Š.

22. 06. 2023. u 17:42

Crteži Božidara Plazinića iz najnovije serije pod nazivom “Vrlo malo svetlosti”, nastali na novinskom papiru, izloženi su do kraja meseca u galeriji „Terra“ u Kikindi.

Изложба слика Божидара Плазинића у галерији „Терра“ у Кикинди

Foto: centar Terra

Ove slike deo su ciklusa od četiri segmenta, a svi su nastali progresivno i paralelno, za vreme izolacije pandemije Covid-19. Tada su nastali ciklusi "Čitanje dnevne štampe", "Čitanje i komentari", "Ekrani" i "Oglasne table".

Foto: centar Terra

Slikar Božidar Plazinić_izložba u Kikindi

- Serija ovih crteža pozajmljuje naziv od romana Vladana Matijevića, za koji je autor dobio nagradu „Meša Selimović“ za 2011. godinu. Ovi crteži nastali su kao paradoks odbijanja i ujedno su suočenja sa globalnom i ličnom stvarnošću. Ritual čitanja dnevnih novina postaje ritual suprotstavljanja oprečnim, traumatizujućim vestima svakodnevnim crtanjem po novinskom papiru kineskom četkom umočenom u tuš. Potezi su precizni i ujednačeni (Ekrani), kontrolisano-impulsivni (Čitanje) ili fluidni (Čitanje i komentari), potpuno brišući prelom stranice ili poigravajući se s njim (Oglasne table) – navodi Aleksandra Lazar u katalogu izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)