SITUACIJA SA AFRIČKOM KUGOM SVINJA OZBILJNA: I Zrenjaninu zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

04. 07. 2023. u 20:02

KOLIKO je trenutna situacija sa zarazom afričke kuge kod svinja ozbiljna, govori podatak da je ponovo zasedao Gradski štab za vanredne situacije i razmatrao situaciju nakon izbijanja bolesti u naseljenom mestu Čenta. 

СИТУАЦИЈА СА АФРИЧКОМ КУГОМ СВИЊА ОЗБИЉНА: И Зрењанину заседао Градски штаб за ванредне ситуације

grad Zrenjanin

Štab je prihvatio informacije predočene od strane Veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta Zrenjanin, Lovačkog udruženja Zrenjanin i javnih komunalnih preduzeća Čistoća i zelenilo i Vodovod i kanalizacija, a sednicom je predsedavao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Ponovljene su informacije da je izvršena kontrola na 221 gazdinstvu, sa oko dve hiljade svinja, a stočarima koji imaju svinje, uručeno rešenje u kojem se zabranjuje promet svinja, obavezno prijavljivanje veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji promene zdravstvenog stanja ili uginuća svinja, primena biosigurnosnih mera kao i zabrana ishrane svinja pomijama i klanja svinja i za sopstvene potrebe.

Direktor Veterinarskog instituta Zrenjanin, Darko Bošnjak saopštio je da su svi kapaciteti Instituta angažovani na terenu, da je područje koje je zaraženo prečnika tri kilometra, a ugroženo područje je prečnika 10 kilometara.

Naglašeno je da je virus vrlo otporan, da ne postoji vakcina za suzbijanje bolesti. Da je potrebno raditi na podizanju svesti o  bolesti uz propisane biosigurnosne mere i korišćenje barijera, natopljenog sunđera sa 2 posto rastvorom akustične sode.

KONTROLA VOZILA

Na sednici štaba, naglašeno je da je, u cilju sprečavanja prometa svinja i svinjskih prerađevina, neophodna strožija kontrola vozila na ulazu i izlazu iz ugroženog područja i da će Policijska uprava Zrenjanin pojačati primenu mera povećanjem broja patrola u ugroženom području.

 

Lovci u pripravnosti

Predsednik Lovačkog udruženja Zrenjanin Bojan Janjić kaže da su formirani  interventni timovi za redovno praćenje brojnog i zdravstvenog stanja divljih svinja u području lovišta Begej Jug, koje je proglašeno područjem visokog rizika. Sprovodi se aktivni i pasivni nadzor, radi što ranijeg otkrivanja ove bolesti, a interventni tim svakodnevno vodi evidenciju i podnosi izveštaje o stanju na terenu. 
 
 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima