UČIONICE UŠUŠKANE I TOPLE: Ministarstvo energetike sufinansira energetsku sanaciju škola u Kragujevcu i Kraljevu

Novosti onlajn

05. 07. 2023. u 20:53

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas osnovne škole u Kragujevcu i Kraljevu, čija se rekonstrukcija sufinansira sredstvima Ministarstva u okviru projekta energetske sanacije javnih objekata.

УЧИОНИЦЕ УШУШКАНЕ  И ТОПЛЕ: Министарство енергетике суфинансира енергетску санацију школа у Крагујевцу и Краљеву

Foto AP

Đedović je najpre u Kragujevcu obišla OŠ "Dragiša Luković Španac", koja je izgrađena 1928. godine, a poslednji put obnovljena 1980. Zajedničkim ulaganjem Ministarstva i Grada u rekonstrukciju škole biće uloženo oko 42 miliona dinara. Ministarstvo je obezbedilo 70, a lokalna samouprava 30 odsto sredstva.

- Ugovor za rekonstrukciju škole potpisali smo u aprilu ove godine dok je izvođenje radova otpočelo u maju. Radovi dobro napreduju i očekujemo da novu školsku godinu učenici i nastavnici započnu u mnogo boljim uslovima. Osim zamene vrata i prozora, bolje izolacije i ugradnje štedljivih sijalica, posebno je važno što će postojeći kotao na ugalj biti zamenjen kotlom na gas. Sanacija će omogućiti smanjenje potrošnje energije za oko 40 procenata, kao i  smanjenje godišnje emisije CO2 za oko 60 odsto - navela je ministarka Đedović.

Ona je dodala da je od 2017. u mere energetske efikasnosti u javnim objektima u Kragujevcu uloženo blizu 300 miliona dinara.

- Putem novog Javnog poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, na koji se Kragujevac prijavio, građani će imati priliku da dođu do značajnih subvencija za unapređenje uslova života uz značajne uštede u potrošnji električne energije - navela je ministarka.

Tokom posete Kraljevu, Đedović je obišla OŠ "Vuk Karadžić" u čiju je rekonstrukciju  uloženo 32,25 miliona dinara.

 - Ova obrazovna ustanova sa dugom istorijom, s obzirom na to da je izgrađena davne 1929. godine, dobiće "novi sjaj" energetskom sanacijom koja će biti završena tokom leta. Oko 450 učenika i zaposlenih dobiće bolje uslove za rad, uz značajno smanjenje potrošnje energije i dodatni pozitivan efekat na životnu sredinu, jer će godišnja emisija CO2 biti smanjena za 66 odsto - rekla je Đedović.

Ministarka je podsetila i da su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad  Kraljevo do sada uložili oko 90 miliona dinara u povećanje energetske efikasnosti, kao i se Kraljevo prijavilo za projekte i na ovogodišnjem Javnom pozivu za energetsku sanaciju javnih objekata, kao i za sufinansiranje radova na povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)