CARSKA BARA VIŠE NEĆE GORETI: Četiri miliona dinara za zaštitu od požara jednog od najlepših rezervata prirode u Vojvodini (FOTO/VIDEO)

J. S.

13. 07. 2023. u 16:28

POKRAJINSKI sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i v.d. direktorka Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin" Jasna Jovanov, potpisali su danas ugovor za realizaciju projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode „Carska bara", kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

ЦАРСКА БАРА ВИШЕ НЕЋЕ ГОРЕТИ: Четири милиона динара за заштиту од пожара једног од најлепших резервата природе у Војводини (ФОТО/ВИДЕО)

Ustanova Carska bara

Erceg je podsetio na to da je Carska bara u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen. Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.

- Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare - istakao je Erceg i dodao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme, koja će biti mobilna i služiti upravljaču za interventne situacije.

Investicije u Carsku baru od prošle godine su vidljive, a među njima je i izgrađeni vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.

Na jednoj  od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

- Predviđeni su novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra  - najavio je  Erceg i dodao da je cilj da se na teritoriji Vojvodine i cele Srbije unaprede zaštićena prirodna dobra, te da se poveća procenat proglašenih prirodnih dobara.

Jasna Jovanov, v.d.direktorka Ustanove „Rezervati prirode" istakla je da je ovo kapitalno ulaganje veliki pomak u zaštiti Carske bare, koja će dobiti pristupne protivpožarne puteve, a sa novom opremom - pumpama i crevima, biće omogućeno brže i lakše gašenje požara.

BONUS VIDEO - CARSKA BARA: Zaštićeni rezervat nedaleko od Zrenjanina čuva 239 vrsta ptica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!