TRADICIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Kulturno-umetničko društvo „Filigran“ u Jagodini izazvalo veliko interesovanje

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 08. 2023. u 18:52

Iako je Kulturno-umetničko društvo „Filigran“ u Jagodini osnovano sredinom aprila ove godine, izazvalo je veliko interesovanje fokloraša svih starosnih generacija, pa ga trenutno čini 200 članova, a krase ga kreativnost, ozbiljnost i predanost u radu.

ТРАДИЦИЈА НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН: Kултурно-уметничко друштво „Филигран“ у Јагодини изазвало велико интересовање

Foto:Fejsbuk stranica KUD "Filigran"

Prema rečima Jelene Dimitrijević, direktorke KUD-a „Filigran“ u Jagodini, ideja prilikom osnivanja ovog kulturno.umetničkog društva bila je da se baziraju na tradiciji srpskog naroda, ali na jedan sasvim drugačiji način – da našu istoriju i običaje približe narodu kroz foklornu umetnost. U njemu postoje dve sekcije: orkestar i igrački deo koji se sastoji od školice folklora, dve grupe dece, pripremnog, izvođačkog ansambla, ansambla veterana i rekreativaca.

-Mislim da su kulturno-umetnička društva idealno mesto za razvoj i socijalizaciju mladih. Pored toga, oni se ovde lepo zabavljaju, druže i putuju, ali i edukuju o običajima, kulturi i istoriji - kaže Jelena Dimitrijević.

Sa njenim mišljenjem se slaže Petra Urošević, članica izvođačkog ansambla, koja je, kaže, spojila tradiciju i lični užitak, jer foklor voli od malena, a „Filigran“ voli zbog društva i načina na koji igraju folklor.

I Lazar Aleksić se „Filigranu“ priključio, jer smatra da je folklor veoma bitna stvar za očuvanje tradicije, a iz godine u godinu ima sve manje ljudi koji su zainteresovani za njega.

Kulturno-umetničko društvo „Filigran“ ima velike planove za budućnost. Nastupima žele da se predstave publici u Jagodini, ali i drugim gradovima u Srbiji, kao i onima van nje. Upis novih članova počeće septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U TUNISU: Poznate cene - pogledajte ponudu za ovu prelepu destinaciju (FOTO)