ZAŠTITA BAŠTINE RUSINA: 17. Svetski kongres Rusina na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Lj.P.

18. 08. 2023. u 13:32

NA FILOZOFSKOM fakultetu u Novom Sadu svečano je otvoren 17. Svetski kongres Rusina, a prisustvuju delegacije članice Kongresa i 140 učesnika naučnog skupa koje dolaze iz Poljske, češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Ukrajine, SAD, Kanade i Srbije.

ЗАШТИТА БАШТИНЕ РУСИНА: 17. Светски конгрес Русина на Филозофском факултету у Новом Саду

FOTO: Pres služba Grada

Članica Svetskog Kongresa Rusina iz Srbije je Matica rusinska, a njenu delegaciju čine i članovi iz drugih rusinskih organizacija u Novom Sadu – Rusinskog kulturnog centra, Kulturno-prosvetnog društva DOK – Novi Sad i Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu.

Tema Kongresa je zaštita baštine Rusina, uz prezentovanje dosadašnjih rezultata rada rusinske nacionalne zajednice, kreiranje projekata za afirmisanje i razvoj rusinskog naroda u svetskim razmerama, te revitalizacija rusinskog jezika.

Zamenik gradonačelnika  Novog Sada, Igor Crnobarac se obratio prisutnima istakvaši da Grad Novi Sad podržava aktivnosti Nacionalne zajednice Rusina, jer je bogatstvo različitosti, koje je identitetski u njega utkano, naša zajednička tekovina koju imamo obavezu da čuvamo za buduće generacije, baš kao što su je prethodne generacije čuvale za nas. Takođe je podsetio na univerzalne vrednosti i zajedničku saradnju kroz istoriju dva naroda, istakavši da se kroz ideju zajedničkog života većinskog stanovništva sa manjinskim nacionalnim zajednicama neguje tradicija i savremenost.

- Grad Novi Sad kontinuirano podupire kulturne i prosvetne aktivnosti rusinske zajednice, u skladu sa Zakonom o kulturi Republike Srbije, a u vidu raspisivanja konkursa za finansiranje projekata u sferi kulture uz dobijanje mišljenja rusinskog Nacionalnog saveta - rekao je Crnobarac. -  U okviru tih aktivnosti, samo u 2023. godini podržali smo: 22. dečji festival "Veselinka", 21. Rusinski festival malih scenskih formi - Đura Papharhaji, Rad Rusinskog kulturnog centra, "Susrete Rusinskog kulturnog centra 2023", manifestaciju „Obredi prelaza kod vojvođanskih Rusina“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, rad Matice rusinske iz Ruskog Krstura.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog državni sekretar Ninoslav Jovanović i posebni savetnik Marin Piuković, pokrajinska ombudsmanka dr Dragana Ćorić, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Adrian Borka, te predstavnik Nacionalnog saveta Rusina Joakim Rac i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Sašo Sabadoš, kao i brojni predstavnici rusinske nacionalne, kao i akademske zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)