ZARAŽENA VELIKA FARMA U DOBRIČEVU: Afrička kuga stigla i do Vršca, prisutna u ukupno 30 mesta južnog Banata

04. 09. 2023. u 14:29

VELIKA farma svinja, koja se nalazi u belocrkvanskom selu Dobričevo, ali katastarski pripada vršačkom selu Straža, zaražena je afričkom kugom.

ЗАРАЖЕНА ВЕЛИКА ФАРМА У ДОБРИЧЕВУ: Афричка куга стигла и до Вршца, присутна у укупно 30 места јужног Баната

Foto: Z. G.

Tako je ova pošast, koja mesecima hara južnim Banatom, stigla i do teritorije Grada Vršca.

Zbog blizine ovom žarištu, zaraženim područjem proglašeno je selo Straža, kao i sela Banatska Subotica, Jasenovo i Češko Selo u opštini Bela Crkva.

Od pojave zaraze ugrožena su sela koja su udaljena deset kilometara od žarišta, a to su: Orešac, Parta, Zagajica, Vojvodinci, Kuštilj, Dobričevo, Crvena Crkva, Vračev Gaj, Dupljaja, Grebenac i Bela Crkva.

Afrička kuga trenutno je registrovana u 30 mesta u sedam od ukupno osam lokalnih samouprava na području južnog Banata. Zasada je zvanično nema samo u Beloj Crkvi.

U Pančevu su, osim samog grada, zaražena i sela Jabuka, Glogonj, Ivanovo, Starčevo, Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Banatski Brestovan i Omoljica. Jedino selo Dolovo zasada nema ni jedno zaraženo domaćinstvo.

U opštini Opovo su zaražena sva četiri mesta – Opovo, Sakule, Baranda i Sefkerin, u kom su gotovo sva domaćinstva ostala bez svinja.

Foto: Glas Opova

Eutanazija svinja u Sefkerinu

U opštini Kovačica su zaraženi Kovačica, Dupljaja i Crepaja, u opštini Plandište zaselak Laudonovac, a u Vršcu selo Straža.

U opštini Kovin zaraženi su Kovin, Skorenovac, Bavanište, Malo Bavanište, Deliblato, Pločica i Dubovac.

U opštini Alibunar afrička kuga je registrovana u selima Novi Kozjak, Ilandža, Lokve i Janošik, kao i turističkom naselju Devojački bunar.

Takođe, u lovištu Tamiš, na teritoriji Pančeva, afrička kuga je registrovana kod divljih svinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)