STARINSKA JELA: Đakonije na trpezama Sajma zdrave hrane (FOTO)
Treći Sajam zdrave hrane u organizaciji Udruženja „Slatki zalogaj“, a pod pokroviteljstvom opštine Rekovac, održan u porti crkve Svetog Romana u Rekovcu okupio je članove 17 udruženja iz cele Srbije.
Štandovi su bili prepuni tradicionalnih jela karakterističnih za mesta iz kojih su došli, a na štandu Udruženja „Jefimijin vez“ iz Trstenika „šepurili“ su se razni odevni predmeti. Posetioci su mogli besplatno da degustiraju jela.
- Drago nam je što su došli gosti iz Kuršumlije, Leskovca, Mladenovca i Čitluka kod Sokobanje, a još nam je draže što je bilo gotovo duplo više udruženja nego na prethodnoj manifestaciji. Učesnike privlače lepota Levča i gostoprimljivost meštana ovog kraja. Jednostavno, sviđa im se kada dođu kod nas. S druge strane, i kad oni nas pozovu, mi se rado odazivamo na njihove manifestacije – smatra Dragica Marković, predsednica Udruženja „Slatki zalogaj“ iz Rekovca.
Ona je dodala da su članice pripremile starinska jela, poput bobovih pihtija, pasulja prebranca, raznih sarmica, posnih punjenih paprika, kao što su ih njihove bake punile krompirom, ali i razne kolače, poput vanilica, oblandi...
Ekipi „D&M Čitluk“ nije bilo teško da pređe 120 kilometara da bi izložili ovčiji sir i kiselo mleko, jagnjetinu i ostala stara jela tipična za njihov kraj.
- Došli smo samo radi druženja, a predstavili smo proizvode našeg poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom organske hrane. Moja supruga Dragana je medicinska sestra, a ja sam rudar. Od ovoga ne može da se živi, ali dobra je dopuna kućnog budžeta – rekao nam je Dejan Milošević iz Čitluka.
Zorica Arsić, članica Etno udruženja „Resavski vez“ iz Prugova u opštini Požarevac
kazla je da, iako udruženje postoji tek godinu i po dana, došli su, jer gaje lepo prijateljstvo sa meštanima rekovačke opštine. Od autentične hrane iz njihovog kraja pripremili su meljani crveni krompir, hleb sa belim lukom, sudžuk, staro sprsko jelo ostalo još iz doba Turaka, koje se priprema sa vodom, gustinom i supstratom... Štand su dekorisali nošnjama starim preko 100 godina.
-Poljoprivredno-veterinarska škola izložila je tradicionalna jela iz levačkog kraja, pasulj prebranac, punjene paprike, belolučene paprike, razne kolače, poput čupavaca, breskvica, princes krofni i drugih đakonija. Srednja škola Rekovac odaziva se na sve manifestacije koje se organizuju u Levču, ali i širom Srbije, ne samo zbog popularizacije škole, već i zbog njene promocije koja traje svih 365 dana – izjavio je Dejan Mihajlović, profesor Srednje škole u Rekovcu.
Prema rečima Dragane Simić, predsednice Udruženja „Slatki osmeh“ iz Jagodine, pored ružica, salčića, lenje pite i raznih rolata, njihov štand krase „muške“ slatke puslice, koje je njihov član Rade mutio na starinski način. Udruženje je organizovallo i tradicionlanu humaniatrnu lutriju, jer na svakoj manifestaciji sakuplja novac za bolesnu decu.
VUČIĆ PRVI PUT JAVNO OTKRIO: Evo kakav će mir biti između Rusije i Ukrajine!
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka i govorio o miru između Ukrajine i Rusije.
26. 09. 2024. u 20:56
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka
NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.
25. 09. 2024. u 22:01
STANjE I DALjE NESTABILNO: Evo ko će zameniti Sašu Popovića u Zvezdama Granda
Žiri ostaje u istom sastavu, ali će sada biti pred većim izazovom...
26. 09. 2024. u 19:20
Komentari (0)