MODERNA LUKA RAZVIJA GRAD: U Novom Sadu svečano pušten u rad vertikalni kej

Z. GRUMIĆ

15. 09. 2023. u 18:00

VERTIKALNI kej dug 184 metra u Luci Novi Sad, u čiju je izgradnju vlasnica luke Kompanija Di-Pi Vorld (DP World) uložila oko sedam miliona evra, svečano je juče pušten u rad u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, gradonačelnika Milana Đurića i otpravnika poslova Ambasade UAE u Srbiji Ibrahima Aldarmakija.

МОДЕРНА ЛУКА РАЗВИЈА ГРАД: У Новом Саду свечано пуштен у рад вертикални кеј

Z. Grumić

Posle razgovora sa generalnim direktorom Di-Pi Vorlda Klaudijom Negreanuom i obilaska prostora novoizgrađenog keja, ministar Vesić je istakao veliki značaj investiranja za razvoj naše privrede i zemlje u celini i naglasio da će Srbija ovu godinu završiti sa više od četiri milijarde evra novih stranih investicija.

- Prošle godine imali smo 4,4 milijarde, što je više nego što su imale sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Naša zemlja se razvija i imaćemo rast bruto domaćeg proizvoda, što inače nije baš čest slučaj u Evropi – rekao je Vesić.

Ministar je ocenio da je DP World dobar strani partner, koji je, kako je dodao, imao obavezu da nakon kupovine Luke Novi Sad pre četiri godine, uloži 30 miliona. Deo tog plana kompanija je već ostvarila a u narednom periodu nastaviće ulaganja.

- U tome će imati podršku našeg ministarstva i Grada Novog Sada, jer svaka investicija znači nova radna mesta i razvoj za jedan grad – poručio je Vesić.

Gradonačelnik Đurić je takođe ukazao na veliku važnost nove investicije ne samo za razvoj poslovanja Luke Novi Sad nego i za ukupnu privredu grada.

- Zahvaljujući ovom ostvarenom projektu, mnoguće je opet uvođenje železnice u Luku. Veoma sam ponosan što danas svedočim o realizaciji njihovih planova jer je ovo velika, kapitalna investicija u našem gradu i zemlji koja će omogućiti razvoj naših privrednih kapaciteta i transport robe iz Novog Sada ka svim destibnacijama – poručio je gradonačelnik.

U Luci Novi Sad novi vlasnik je do sada uložio 15 miliona evra. Osim izgradnje novog i obnove postojećeg keja na Kanalu DTD, izgrađeno je i međunarodno putničko pristanište na Dunavu. Takođe je rekonstruisan železnički kolosek, investirano u novu opremu i modernizovanje pretovarne mehanizacije i skladišta, kao i u nove kranove i rekonstrukciju dizalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)