JUBILEJ HRAMA OBRAZOVANJA: OŠ "Petar Nikolić" u selu Samaila obeležila 130 godina postojanja

G. ĆIROVIĆ

20. 10. 2023. u 11:09

Prigodnom svečanošću kojoj su prisustvovali akademik Matija Bećković, predstavnici lokalne vlasti, Školske uprave, bivši i sadašnji đaci, profesori, nenastavno osoblje i brojni gosti, Osnovna škola „Petar Nikolić“ u selu Samala kod Kraljeva obeležila je lep jubilej - 130 godina svog postojanja i rada.

ЈУБИЛЕЈ ХРАМА ОБРАЗОВАЊА: ОШ Петар Николић у селу Самаила обележила 130 година постојања

GU u Kraljevu

Ova ugledna obrazovna ustanova, jedna od najstarijih u kraljevačkom kraju, koju su osim ovdašnje pohađala i deca i iz okolnih sela, prve đake primila je 1893. godine. Prvi učitelj bio je Radoslav Karimanović koji je učio tridesetak učenika od prvog do četvrtog razreda. Danas škola broji 225 učenika u 19 odeljenja i ima 51 zaposlenog, sa izdvojenim odeljenjima u Mrsaću i Bukovici.

GU u Kraljevu

 

- Kada vidite da ima dece kao cveća, da već ima toliko đaka koliko i škola ima godina, u vreme kada to i nije baš čest slučaj, to je najbolji podatak – rekao je ovom prilikom akademik Matija Bećković.

GU u Kraljevu

 

On je istakao da ljudi ipak imaju poverenja u knjigu iako živimo u vreme drugih, naprednijih medija.

- U našem narodu najveći je atribut kad se za nekoga reklo da je bio najbolji đak, a najgore je opet bilo kada se kaže da je neko najgori đak. To je bila najteža osuda u celom našem moralu, nešto najteže što se o nekome moglo reći – dodao je Bećković. - Nisu svi mogli da se školuju, a ako onaj koji se školuje, i cela porodica se opredelila da ga školuje, to proneveri i bude najgori đak, onda je on sebe najgore preporučio svima. Kada kažu za nekog da je odličan đak, to se pamtilo kao najvažnija karakteristika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)