KRAGUJEVAC OVO NE PAMTI: Čak 200 studenata došlo iz 18 zemalja da studira isti fakultet

Novosti onlajn

09. 11. 2023. u 16:35

INDEKSE Kragujevačkog fakulteta medicinskih nauka ima više od 200 studenataiz inostranstva. Na studije medicinskih nauka u Kragujevcu uputili su se iz čak osamnaest zemalja iz svih krajeva sveta. Polovina ih je iz Indije, ali tu su i studenti iz Tunisa, Nigerije kao i iz Francuske.

КРАГУЈЕВАЦ ОВО НЕ ПАМТИ: Чак 200 студената дошло из 18 земаља да студира исти факултет

Foto: Printskrin

Za Kragujevački fakultet odlučili su se, kako kažu, zbog njegovog dobrog međunarodnog ugleda, piše Ucentar.

- Izabrala sam univerzitet u Kragujevcu zato što je jako poštovan univerzitet i ima bogatu istoriju – kaže Donia Hmaima, studentkinja iz Tunisa.

- Impresionirani smo svetskim rangom univerziteta u Kragujevcu – rekao je Mohamed Jusef Busiša, student iz Francuske.

U Srbiji i u Kragujevcu naišli su na prijateljsku i srdačnu atmosferu, kao i veliku podršku fakultetskih službi, ali i kolega iz Srbije.

- Glavna stvar koju volim u Srbiji su ljudi. Jako su gostoljubivi. Prihvataju ljude svih boja, godinu dana sam ovde i nikada nisam iskusila rasizam – otkriva Prešus Timikia Adetemi, studentkinja iz Nigerije.

- Upoznali smo dosta studenata iz Srbije, bili su jako ljubazni - nadovezala se Donia Hmaima.

Veliko interesovanje studenata za fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu nije slučajno ocenjuju na ovoj visokoškolskoj ustanovi, na kojoj već dve godine postoje studije farmacije na engleskom jeziku, dok su studije opšte medicine nov akreditovani program.

- Od momenta kad smo dobili akreditaciju, uključili smo jednu široku kampanju po tom pitanju. Sklopili su se pored ove još nekih par srećnih okolnosti tipa da je fakultet i univerzitet dobro rangirani na nekim drugim međunarodnim listama, da smo imali dobre agente koji su radili u našu korist, koji su radili na prvom mestu na dovođenju indijskih studenata, posle toga i svih ostalih, jer otprilike 50% studenata dolaze iz Indije, a 50% je svih drugih zemalja kojih imamo ukupno 17, plus Indija, znači 18 ukupno - kaže dekan dr Vladimir Jakovljević.

Studenti iz inostranstva nastavu prate na engleskom jeziku, a u slobodno vreme upoznaju se sa našom kulturom, običajima i kulinarskim specijalitetima.

- Probao sam ćevape i bili su super - priznaje Mohamed Jusef Busiša.

U narednim godinama očekuje se još studenata iz inostranstva, koji će svakako doprineti kako ugledu Srbije i Kragujevca, tako i Fakulteta medicinskih nauka i Kragujevačkog univerziteta u celini.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Treća epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo