ŠTEDE NA GREJANJU I JOŠ LAKŠE DIŠU: U Vršcu nastavljaju subvencionisanje energetske efikasnosti

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 11. 2023. u 05:00

TOKOM poslednje dve godine čak 130 domaćinstava u Vršcu postalo je energetski efikasnije - zahvaljujući subvencijama Ministarstva energetike i lokalne samouprave.

ШТЕДЕ НА ГРЕЈАЊУ И ЈОШ ЛАКШЕ ДИШУ: У Вршцу настављају субвенционисање енергетске ефикасности

Foto: J.J.Baljak

Ta brojka bi do kraja ove godine trebalo da bude uvećana za još 59 domaćinstava, jer je toliko korisnika ispunilo uslove nedavnog konkursa za sufinansiranje troškova zamene stolarije, ugradnju centralnog grejanja i postavljanje termoizolacije.

Na taj način, u Vršcu je od 2021. značajno smanjena "uzaludna" potrošnja energenata, jer novi prozori, vrata i fasade osiguravaju energetsku efikasnost domova. S druge strane, prelazak sa grejanja na drva na centralno grejanje na gas smanjio je emisiju štetnih materija, pa je vazduh u tom gradu - koji važi za jedan od najkvalitetnijih u Srbiji - postao još čistiji.

- Najviše korisnika odlučuje se za zamenu stolarije i ugradnju centralnog grejanja. Raduje, međutim, to što je sve više Vrščana počelo da se interesuje i za obnovljive izvore energije. Uz ugradnju toplotnih pumpi, lane smo kroz ovaj konkurs sufinansirali i ugradnju solarnih panela na 11 kuća. Do tada su samo dva-tri stambena objekta u gradu bila registrovana u EPS kao proizvođači/potrošači solarne struje - kaže Slobodan Jovanov, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Ukupna vrednost svih radova - koji su obavljeni tokom prethodne dve godine, ali i onih aktuelnih - iznosi 57 miliona dinara. Od toga, 26 miliona predstavlja subvenciju, dok ostatak finansiraju građani, a je jasno da podrška države iznosi 46,4 odsto ukupne vrednosti svake pojedinačne investicije.

Foto: J.J.Baljak

Slobodan Jovanov

- Ovaj projekat Ministarstva trajaće do 2027. i mi smo opredeljeni da svake godine iz lokalnog budžeta izdvajamo sredstva za te namene, jer nam je u interesu da pomognemo što većem broju građana i tako pozitivno utičemo na životnu sredinu - dodaje Jovanov, podsećajući da je ukupna vrednost tadašnjeg pilot-projekta, 2021, iznosila tri milionamilion dinara, lane su država i Grad izdvojili po osam miliona, ali nisu sva sredstva bila utrošena, pa je deo prenet u ovu godinu, u kojoj su Vrščanima na raspolaganju imali devet miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)