NOVA ZBIRKA RADMILE MILOJEVIĆ: „Čudno seme“ prvi put predstavljeno Paraćincima (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 12. 2023. u 12:14

LjUBAVNE, filozofske i rodoljubive pesme čine šestu po redu knjigu „Čudno seme“ pesnikinje iz Paraćina Radmile Milojević, koja je promovisana sinoć na književnoj večeri u Kulturnom centru u tom gradu.

НОВА ЗБИРКА РАДМИЛЕ МИЛОЈЕВИЋ: „Чудно семе“ први пут представљено Параћинцима (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Recenziju je napisala nedavno preminula profesorka Jelica Ivanović, a obimnu zbirku, neuobičajenu za poeziju, na čak preko 300 stranica, kao izdavač potpisuje Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) Novi Sad. Radmila je ne samo član, već i predsednica pomoravskog ogranka ove književne asocijacije, a član je i više drugih književnih udruženja i dobitnica mnogih nagrada za svoje književno stvaralaštvo, dugo više decenija.

U znak sećanja na preminulu profesorku Ivanović, recenziju „Čudnog semena“ pročitala je njena ćerka, a o knjizi i Jeličinom stvaralaštvu govorila je prof. Dušanka Kolundžić, koja je uradila lekturu.

- Neke pesme iz ove zbirke već su na različitim književnim konkursima nagrađivane brojnim književnim nagradama i priznanjima, a pisane su  u periodu nakon 2014. godine.  Inače, pišem poeziju od detinjstva i „Čudno seme“ mi je šesta objavljena knjiga, a pripremam još nekoliko zbirki – objasnila je, za „Novosti“, ova poznata paraćinska pesnikinja, član UKS, zastupljena u više od 450 različitih zbornika i antologija.

Ova autorka, da podsetimo, ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda sa jednim katrenom u hiperpoemi, u konkurenciji 5.000 pesnika iz čitavog sveta od kojih je odabrano 1.700, a dobitnik je i brojnih inostranih nagrada, kako iz SAD, tako i iz Rusije, gde je upisana kao književnik Akademije nauka Rusije....

Kako je u iscrpnoj recenziji napisala, između ostalog, prof. Ivanović, čudno Radmilino seme je zapravo ljubav koja prožima sve i u korenu je svega,  pa i reči. - S obzirom na to da je Bog ljubav, znači da svi ljudi na kugli zemaljskoj koji su hodali, hode ili će njome hodati, u sebi nose tu iskru, odnosno seme božije ljubavi.

A poezija dugovečne paraćinske pesnikinje Radmile Milojević, poznate i po organizaciji brojnih književnih večeri i okupljanja članova SKOR-a iz celog Pomoravskog okruga, ne samo da je prožeta tom ljubavlju,već se ljubav iz nje, kao okean – izliva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo