LJUBAV TRPI NASILJE: Istraživanje pokazalo, dve trećine mladih zlostavljano u emotivnim vezama

J. SIMIĆ

10. 01. 2024. u 10:56

BROJKE opominju - dve trećine mladih ljudi u emotivnim vezama izloženi su nekom obliku nasilja. Često su nasilna oba partnera s tom razlikom što devojke mahom čine psihološko nasilje - kontrola, zabrana, prigovaranja, a mladići su skloniji seksualnom nasilju.

ЉУБАВ ТРПИ НАСИЉЕ: Истраживање показало, две трећине младих злостављано у емотивним везама

DZNS

Devalviran sistem moralnih vrednosti, nasilje kao opšteprihvaćen model ponašanja, kič i šund kao društveni standard prepoznati su kao udarni problemi naše svakodnevice, naročito među mladima.

- Zato smo ponovo u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo prošle godine sproveli projekat "Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima". Učestvovalo je 300 učenika iz četiri srednje škole u Novom Sadu - Gimnazija "Laza Kostić", Saobraćajna škola "Pinki", Medicinska škola "Dositej Obradović" i Škola za dizajn "Bogdan Šuput" - ističe dr Dragana Zarić iz Savetovališta mladih pri Domu zdravlja "Novi Sad".

Procenti pale alarm

PREMA podacima istraživanja sprovedenog u našoj zemlji, među ženama od 15 do 49 godina, njih oko 23 procenta iskusilo je fizičko nasilje, a šest odsto je doživelo seksualno nasilje. Podaci Svetske zdravstvene organizacije kazuju da 35 odsto žena tokom života doživi seksualno nasilje od strane partnera ili neke druge osobe.

Seksualno nasilje u adolescentnim vezama u značajnoj meri utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje i blagostanje osoba koje su doživele to nasilje. Posledice su brojne, a osobe koje su doživele nasilje u adolescentnoj vezi češće doživljavaju nasilje i u odraslom dobu.

- Ispostavilo se da to jeste tema o kojoj srednjoškolci imaju veliku potrebu da razgovaraju, ali teško je očekivati da se u grupi do kraja "otvore" o eventualnom lično pretrpljenom nasilju. Ali zanimalo ih je kakvi oblici seksualnog nasilja postoje, da li ostati u emotivnoj vezi posle pretrpljenog nasilja kao i smatra li se nasilje pod dejstvom alkohola olakšavajućom okolnošću za samog nasilnika - kaže za "Novosti" dr Zarić.

Naša sagovornica upozorava da seksualno nasilje u adolescentnim vezama može da naruši i reproduktivno zdravlje. Takođe, utiče i na celokupni psihosocijalni razvoj mlade osobe, a to se manifestuje kao nedostatak samopouzdanja, naglašenim poteškoćama u donošenju odluka, neuspehom u školi, poremećajem ishrane i spavanja, povlačenjem u sebe pa čak i suicidnim mislima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)