VELIKO PRIZNANJE FESTIVALU EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE U BAČKOJ PALANCI: Novac za jubilej od - Švajcaraca

Zoran Rajić

18. 01. 2024. u 05:00

IMA neke kosmičke pravde u ovim našim životima, izgleda - izjavila je Sonja Petrović, rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) u Bačkoj Palanci, po objavljivanju rezultata ovogodišnjeg konkursa za umetničko izražavanje koji je, u sklopu projekta "Kultura za demokratiju" fondacije Hartefakt, podržala Vlada Švajcarske.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ФЕСТИВАЛУ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ:   Новац за јубилеј од - Швајцараца

foto FEP

Jer, FEP, koji je lane, za svoje 29. izdanje, ostao bez finansijske podrške lokalne samouprave, od koje se očekivalo oko od 200.000 dinara, za jubilarno, 30. održavanje dobio je čak 1,8 miliona dinara! To je najveći od 19 grantova koje je Hartefakt dodelio po ovom konkursu na koji je bilo prijavljeno ukupno 75 organizacija i manifestacija iz naše zemlje.

Ponos

UPRKOS novčanim poteškoćama, FEP je u avgustu prošle godine ugostio tri pozorišne trupe iz Srbije - iz Niša, Novog Sada i Subotice - po jednu iz Australije i Španije, te jednu špansko-italijansku koprodukciju. U organizaciji Festivala bilo je angažovano oko 200 volontera, predstave je pratilo više od 3.000 posetilaca, a prikupljene su bezmalo dve tone otpada namenjenog reciklaži.

- Kako je navedeno u obrazloženju, naš festival na najbolji način prati zelene tendencije u pozorišnoj produkciji, te pokazuje kako ih vešto implementirati, posebno u pedagoškom radu sa malom decom, istovremeno razvijajući kod njih važnu ekološku svest i zelene navike - objašnjava Sonja Petrović.

Inicijatori konkursa istakli su i impresivan rad velikog broja mladih, uključenih u organizaciju FEP, a o svetskom renomeu bačkopalanačkog festivala svedoči podatak da je za učešće na lanjskoj smotri bilo prijavljeno više od 90 predstava iz 29 zemalja, a odabrano ih je samo šest.

Festival se bavi ekologijom - ne samo kroz teme predstava, nego i njihovom scenografijom i drugim sadržajima, "koji ne ostavljaju otisak na planetu". A, ulaznica za festival je otpad pogodan za reciklažu, poput limenki, PET i staklene ambalaže, plastičnih čepova... koji se prodaje da bi zarada bila uplaćena u humanitarne svrhe.

Kao dvostruki dobitnik Oktobarske nagrade Bačke Palanke, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade nadao se uvršćivanju među manifestacije od lokalnog značaja, što bi značilo i finansiranje po automatizmu, ali su opštinari prošle godine poručili da za novac iz budžeta, ipak, treba učestvovati na konkursu, pa ko kako prođe...

Kako god bilo, FEP na leto neće imati finansijskih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!