KOMPLEKS U CENTRU POŽAREVCA, NAZVAN PO RADOMIRU VUJOVIĆU, USKORO ĆE DOBITI SAVREMENIJI IZGLED: Obnova trga od 1.900 kvadrata

D. NOVKOVIĆ

29. 01. 2024. u 11:30

LOKALNA samouprava planira rekonstrukciju Trga Radomira Vujovića, zbog čega je - posle izrade idejnog rešenja - raspisana javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije.

КОМПЛЕКС У ЦЕНТРУ ПОЖАРЕВЦА, НАЗВАН ПО РАДОМИРУ ВУЈОВИЋУ, УСКОРО ЋЕ ДОБИТИ САВРЕМЕНИЈИ ИЗГЛЕД: Обнова трга од 1.900 квадрата

GU Požarevac

Prostor predviđen za obnovu zauzima oko 1.900 kvadrata, koji obuhvataju i dečje igralište, i dve oivičene zelene površine, a realizacija zamašnog posla započeta je jer postojeći način korišćenja ovog kompleksa u centru Požarevca više ne odgovora današnjim potrebama korisnika, niti novijim trendovima u uređenju javnih prostora.

- Lokacija je saobraćajnicom podeljena na dve celine, što umanjuje kvalitet prostora, vizuelno i funkcionalno ga smanjuje, te nepovoljno utiče na bezbednost korisnika. Dečje igralište je nedovoljnog kapaciteta, postavljeno na veoma osunčanoj lokaciji i nije bezbedno, jer nije ograđeno i locirano je blizu saobraćajnice - navedeno je u idejnom rešenju koje je izradila Služba glavnog gradskog urbaniste.

Bista

Trg koji se obnavlja nosi ime po Radomiru Vujoviću (1895-1938), jednom od poznatijih komunističkih intelektualaca. Ubijen je u Rusiji, u čistkama za vreme Staljina, a kasnije rehabilitovan kao nedužna žrtva. Na trgu je postavljena njegova bista koja će tokom obnove biti preneta na neku pogodiniju lokaciju.

U planu je i da se kompletan prostor, inače veoma prometan, poploča - uz uređenje pomenutog igrališta za najmlađe Požarevljane, te postavljanje novih klupa, korpi za otpatke i formiranje zelenih površina. Kako je najavljeno, predviđena je i izgradnja jedne fontane, kao i postavljanje žardinjera sa cvećem, a sve će pratiti i obnova javne rasvete.

Na ovoj lokaciji, pritom, postoji i pasaž kojim stanari prolaze privatnim automobilima, ali ubuduće to neće biti dozvoljeno - kako zbog bezbednosti prolaznika tako i zbog celovitosti kompleksa.

Obnova Trga Radomira Vujovića samo je jedan od novijih projekata obnova u Požarevcu. Letos je završena kompletna rekonstrukcija Tabačke čaršije, u kojoj su izmenjene podzemne instalacije, a potom je popločana i kompletirana postavljanjem novog mobilijara. Takođe, trotoar je proširen i ukinuto je parkiranje duž ivica kolovoza...

Trenutno su u toku obnova prostorne celine "Čikoš", ispred nekadašnje istoimene kultne kafane, kao i rekonstrukcija Muzeja kulturne istorije u Nemanjinoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove