SVEDOČANSTVA O STRADANJU ADVOKATA: Obeležavanje 82. godišnjice Novosadske racije - Otvorena izložba „Kad zakon zaćuti“

Z. G.

24. 01. 2024. u 17:06

ZABORAVLjENA svedočanstva o stradanju advokata na prostoru Bačke u Drugom svetskom ratu, tokom januarskog pogroma 1942. godine, predstavljena su dokumentarnom izložbom otvorenom danas u Kulturnom centru Novog Sada u okviru manifestacije „Ledena tišina“ koja je deo programa obeležavanja 82. godišnjice zločinačke racije.

СВЕДОЧАНСТВА О СТРАДАЊУ АДВОКАТА: Обележавање 82. годишњице Новосадске рације - Отворена изложба „Кад закон заћути“

Kulturni centar Novog Sada

Izložba, koju je Kulturni centar realizovao u saradnji sa Istorijskim arhovom grada i Arhivom Vojvodine, prikazuje dokumenta o stradanju 132 advokata i 52 pripravnika koje su, u takozvanoj raciji sprovedenoj od 4. do 27. januara u više mesta južne Bačke, ubili pripadnici mađarske okupatorske vojske, žandarmerije i policije.

Obrativši se prisutnima, gradonačelnik Milan Đurić da je rekao da je ta izložba dokaz da Novi Sad baštini, neguje i gradi kulturu sećanja.

- To možemo s ponosom konstatovati na osnovu svih aktivnosti koje sprovodimo u znak sećanja na nevino postradale u januarskom Pogromu 1942. godine. Cilj nam je da se otrgne od zaborava svako mesto u našem gradu gde se taj strašan zločin dogodio – poručio je gradonačelnik.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović je istakao da sačuvana dokumentacija o stradalim lekarima, advokatima, sveštenicima potvrđuje da je tadašnja fašistička vlast želela da sistematski uništi srpsku i jevrejsku inteligenciju.

- Ovakvi događaji treba da pomognu da se sačuva uspomena na stradale kako bismo se na pravi način poklonili njihovim senima i odali poštu – rekao je Kuzmanović.

Direktor Istorijskog arhiva grada Petar Đurđev je ocenio da brojna predstavljena dokumenta najbolje pokazuje zločinačku i genocidnu nameru Hortijevog okupatorskog režima da eliminiše inteligenciju, odnosno ljude koji su puno dali ne samo na polju pravne struke, već i na polju unapređenja društvenog života.

A pomoćnica direktora Kulturnog centra Sunčica Marković je podsetila da ta ustanova već jedanaestu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Ledena tišina“ .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)