MANJE POVREDA U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU: Inspekcija o nesrećama i povredama na radu na području Srednjobanatskog okruga

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

24. 01. 2024. u 21:42

Na teritoriji četiri opštine srednjeg Banata i grada i Zrenjaninina, tokom protekle godine dogodilo se 28 teških povreda, uz jednog poginulog radnika na svom radnom mestu.

МАЊЕ ПОВРЕДА У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ: Инспекција о несрећама и повредама на раду на подручју Средњобанатског округа

Foto: B. Grujić

- Broj teških povreda na radu je manji u odnosu na 2022. godinu, i taj podatak svakako raduje i jasno ukazuje da su brojne edukacije, apeli i upozorenja, imali evelat, izvršeno je ukupno 29 inspekcija i konstatovano najviše, po četiri povrede u poljoprivredi, reciklaži i proizvodnji hemijskih proizvoda, gume i plastike, tri u građevinarstvu, proizvodnji električne opreme, saobraćaju, skladištenju - ističe Katica Racić, kordinator Odseka inspekcijskih službi na području Srednjobanatskog okruga.

Istovremeni, inspektori Odseka inspekcije rada, zatekli su 49 lica na radu “nacrno”, bez zaključenog ugovora o radu i bez podnete jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje , a nakon izvršenog inspekcijskog nadzora i nalaganje mera , poslodavci su sa 46 zatečenih lica zaključili ugovor o radu na neodređeno vreme.

- Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište, maksimalno se trudi i promoviše visoke standarde koji su potrebni poslodavcima i radnicima, kako se ne bi dogodile najgore situacije i povrede na radnom mestu, jer tada puno gube i sam radnik i kompanija u kojoj je zaposlen - kaže Petar Stanić, predsednik ovog udruženja iz Žitišta, koje dugi niz godina organizuje stručno savetovanje pod nazivom Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara i zalaže se i bori za takozvana “zdrava radna mesta”.

Brojni poslodavci kod nas, obično ne mare puno i malo vremena posvećuju merama zaštite, dok se “nešto” ne dogodi, a kako dodaje Petar Stanić, stručnjak iz ove oblasti, upravljanje bezbednošću i zdravljem na radu, ne mora uopšte da bude komplikovano i samo mala poboljšanja često su od velike koristi, pa je dovoljno samo osvrnuti se , razmisliti i razgovarati sa zaposlenima, da bi se utvrdilo šta može da bude opasno, šta da dovede do povreda na radu ili posledica po zdravlje ,a šta se može poboljšati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)