POKLANJAJU KRV, NE ŽALE: Bačka Palanka po 17. put proglašena za najhumaniju sredinu u Srbiji

Lj.P.

06. 02. 2024. u 00:30

PONETI epitet najhumanije sredine u državi velika je čast, a kada sedamnaest godina zaredom dobijate to priznanje, onda ima poseban značaj. Ulažući u sopstvenu dobrotu, žiteljima opštine Bačka Palanka upravo je to pošlo za rukom, jer je u 2023. godini prikupila 2.477 jedinica krvi u okviru akcija dobrovoljnog davanja dragocene tečnosti koje organizuje Crveni krst u ovoj varoši u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

ПОКЛАЊАЈУ КРВ, НЕ ЖАЛЕ: Бачка Паланка по 17. пут проглашена за најхуманију средину у Србији

FOTO: Crveni krst Bačka Palanka

Kontinuitet najhumanije sredine, ne prekidaju od 2007. godine, a trenutno broje između 1.300 i 1.400 stalnih donora dragocene tečnosti. Istovremeno zadovoljan, ali i pun očekivanja da se pomenuta cifra umnoži, Branislav Šobot, sekretar bačkopalanačke organizacije Crvenog krsta, i sam dobrovoljni davalac više od 30 puta, veli da bi sadašnji procenat od 5,09 davanja, valjalo premašiti.

- Bačkopalančani su motivisani, među njima je izražen takmičarski duh, a uz to su i humani, pa kada se to spoji dođe se do skoro 2.500 poklonjenih jedinica krvi - kaže Šobot. - Radimo na tome da se dobrovoljno davanje krvi što više omasovi i svake godine beležimo od 120 do 150 novih donora, ali je to malo. Stalno se trudimo da preskočimo postavljenu letvicu. Moramo, i siguran sam da možemo više i da ih bar još toliko bude.

U bačkopalanačkoj opštini koja broji nešto više od 48.000 duša, ima i onih koji su više od 150 puta zavrnuli rukav i dobrovoljno dali krv. Taj humani čin vredan divljenja, učinilo je do sada sedam donora. Ali ima, kazuje naš sagovornik, i onih koji su dva-tri puta dali dragocenu tečnost i više ne, i zato bi trebalo animirati davaoce starosti između 30 i 40 godina.

Od početka godine šest akcija

DA i u ovoj godini ne žele da prekinu kontinuitet dug 17 godina, svedoči i podatak da je u januaru realizovano šest akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bačkoj Palanci, Gajdobri, Obrovcu, Tovariševu, Despotovu i Pivnicama. Dragocenu tečnost je želelo da donira 216 njih, ali samo njih 199 je moglo iz zdravstvenih razloga. Među davaocima je bilo 27 dama, a osmoro je prvi put doniralo krv.

- Moramo da budemo duboko svesni da je krv jedini lek koji se ne može napraviti i da zavisimo jedni od drugih, i da se bez krvi i doborovoljnih davalaca ne može, i zato apel svima, nemojte čekati da vam krv zatreba - ističe Šobot. - Među našim humanistima više je muškaraca, njih ima 70 odsto, a 30 procenata su žene.

Priča o značaju dobrovoljnog davalaštva se svih ovih godina u Bačkoj Palanci prenosi i sa kolena na kolena, i sada stasavaju mladi koji sa očevima i majkama dolaze da doniraju dragocenu tečnost.

- Puno radimo na promociji značaja davalaštva, posebno među omladinom, a naši mladi volonteri srednjoškolci edukuju svoje vršnjake o značaju da postanu davaoci krvi - ističe Šobot, napominjući da imaju od 10 do 15 novih mladih davalaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu