BRKOVI KROZ ISTORIJU: Izložba u Gradskom muzeju Vršac otvorena do 12. marta (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 02. 2024. u 12:30

U GRADSKOM muzeju Vršac otvorena je izložba „Ukras muškog lica – BRK“, autorke Ivane Jovanović Gudurić, koja će moći da se pogleda do 12. marta.

БРКОВИ КРОЗ ИСТОРИЈУ: Изложба у Градском музеју Вршац отворена до 12. марта (ФОТО)

Foto: Gradski muzej Vršac

Reč je o postavci koja je realizovana u saradnji sa Muzejom Grada Novog Sada, a koja prikazuje kakvu su ulogu brkovi imali kroz istorijske i kulturne epohe, kao i koji su se sve alati i pomade koristili za njihovo održavanje.

Posetioci mogu videti brojne stare fotografije, isečke iz modnih gravira koje prikazuju izgled muškarca u drugoj polovini 19. veka i da se uvere da su brkovi zaista bili obavezan detalj muškog identiteta.

Foto: Gradski muzej Vršac

 

Nekada su brkovi bili neizostavni detalj na muškom licu. Prošli su put od modnog detalja do dokaza zrelosti.

Bilo je mnogo stilova, a jedan od najprepoznatljivijih je „volan“ stil, koji je obeležio čitav 19. vek. Karakterišu ga brkovi sa zašiljenim vrhovima ka gore, a naziv su dobili po tome što imaju oblik sličan obliku volana na biciklu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!