"KOVČEG BLAGA" ZA ISTRAŽIVAČE: Zbirka "Jagodinska periodika" sabrala svu štampu na jednom mestu

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 03. 2024. u 11:25

POPIS 26 periodičnih publikacija štampanih na teritoriji Jagodine od 1890. do 1945. godine, o kojima se malo zna, njihove naslovne strane, biografije urednika, novinara, saradnika i štampara, što je veoma bitno za buduće istraživače, čine srž knjige "Jagodinska periodika".

КОВЧЕГ БЛАГА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ: Збирка Јагодинска периодика сабрала сву штампу на једном месту

Foto: Z.Gligorijević

Autori ove jedinstvene knjige su Nada Dimitrijević, diplomirani bibliotekar savetnik NB "Radislav Nikčević" u Jagodini, i profesor istorije Ninoslav Stanojlović. Projekat je finansijski podržalo Ministarstva kulture Srbije, a recenziju je radio dr Žarko Vojnović, načelnik Odeljenja za bibliografiju Narodne biblioteke Srbije.

- Prva publikacija bio je radikalski časopis "Sloga" iz 1890. godine, ali, nažalost, nije sačuvan nijedan primerak, dok je glasilo jagodinskih radikala "Dan" iz 1982. sačuvan. Zanimljivo je da je u Jagodini od 1931. do 1933. godine štampan "Duhovni život", prvi časopis u Srbiji spiritističko-kultističkog karaktera. Retko ko zna da je "Veterinarski glasnik", koji danas štampa Veterinarski fakultet, a koji je pokrenuo veterinar Danilo Janković, u Jagodini štampan od 1910. - navodi za "Novosti" bibliotekarka Nada Dimitrijević.

Štamparija

STANOJLOVIĆ ističe da je prva štamparija u Jagodini i jedna od nekoliko prvih u Srbiji, osnovana 1892. Prvi štampar bio je Strašimir Gemović. Štamparija je odolevala pritiscima konkurencije i radila od 1907. godine do početka Drugog svetskog rata.

Istoričar Ninoslav Stanojlović kaže da je štampa veoma bitna kao drugorazredni izvor, a nezamenljiva u nedostatku istorijske građe.

- Danas u Jagodini ne postoji štamparija, a od publikacija postoje "Srpska akademska misao", koju biblioteka objavljuje u elektronskom formatu, povremeno izlazi almanah "Kulturološki krugovi" i štampa se, ali ne u Jagodini, list "Novi put" - dodaje Stanojlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)