VRTIĆ, IPAK, DO KRAJA 2024: Potvrđeno da neće biti kašnjenja gradnje u Banatskom Karlovcu, nedaleko od Alibunara

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 03. 2024. u 09:47

POSLE dvomesečne agonije oko izbora izvođača radova, postalo je izvesno da će novi vrtić u Banatskom Karlovcu, u južnobanatskoj opštini Alibunar, ipak biti izgrađen u predviđenom roku - do kraja godine.

ВРТИЋ, ИПАК, ДО КРАЈА 2024: Потврђено да неће бити кашњења градње у Банатском Карловцу, недалеко од Алибунара

Foto: Z. Bratić

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prosvete, koje je nosilac pomenutog projekta, ove sedmice konačno su izabrane dve građevinske firme, koje bi u narednih mesec dana trebalo da započnu radove...

Podsetimo, svojevrsna ujdurma oko karlovačkog vrtića, čiju će izgradnju - sa 156 miliona dinara - finansirati Svetska banka nastala je 21. decembra 2023. Od četiri lokalne samouprave, koje bi na isti način trebalo da grade vrtiće u svojim sredinama, jedino Alibunar tada nije, uz ugovor o finansiranju, potpisao i ugovor sa izvođačem radova. Objašnjenje za to nisu dobili, pa su - kada su rokovi počeli da teku, a izvođača i dalje nije bilo na vidiku - čelnici Opštine, predvođeni predsednicom Zoranom Bratić, pomoć potražili od premijerke Ane Brnabić, čiji je Kabinet odmah reagovao.

- U vreme potpisivanja ugovora o finansiranju, evaluaciona komisija još nije bila završila procenu svih pristiglih prijava za izgradnju tog vrtića, zbog čega ugovor o izgradnji nije mogao da bude potpisan - objašnjava ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović. - Komisija je taj posao, u skladu sa procedurama Svetske banke, završila 5. marta, a ugovor između Ministarstva, lokalne samouprave i grupe izabranih izvođača biće potpisan 11. marta.

Problem

ZBOG najave da će ova dugo iščekivana investicija biti realizovana tokom 2023. i 2024, lokalna samouprava je, još prošlog septembre, u druge ustanove izmestila oko 150 mališana koji su dolazili u stari karlovački vrtić. Za predškolce, adaptiran je prostor u seoskoj Sportskoj hali, dok su sve mlađe generacije usmerene ka vrtiću u Alibunaru, pa svakodnevno putuju, što roditeljima predstavlja dodatni trošak i organizacioni problem. Posle svega, izvesno je da će i narednu školsku godinu započeti na isti način...

Novi vrtić biće građen po evropskim standardima i na ukupno 1.450 kvadrata moći će da primi 220 mališana u 11 vaspitnih grupa. Obaveza lokalne samouprave je da organizuje stručni nadzor izgradnje objekta, kao i da, potom, opremi kuhinju.

Foto: Opština Alibunar

 

Foto J. J. Baljak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima