LEČE I VIRTUELNO: U šabačkoj Opštoj bolnici prvi put korišćena hologramska tehnologija za konsultacije o pacijentima

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

08. 03. 2024. u 17:53

U šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ prvi put je korišćena virtuelna hologramska tehnologija za konsultacije o pacijentima uz pomoć uređaja HoloLens2 kompanije Microsoft.

ЛЕЧЕ И ВИРТУЕЛНО: У шабачкој Општој болници први пут коришћена холограмска технологија за консултације о пацијентима

foto v mitrić

Kako je objasnila dr Mirjana Poledica, anesteziolog–intenzivista, reč je o projektu Ministarstva zdravlja i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, čiji je glavni koordinator prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje u Kliničko–bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović” u Beogradu i šef katedre za anesteziologiju sa reanimatologijom na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Prezentaciju slučajeva dva pacijenta koji se leče u Jedinici intenzivnog lečenja šabačke bolnice pratilo je 15 ustanova. Pored prof. dr Predraga Stevanovića, posredstvom naočara za virtuelnu realnost koje je nosila dr Mirjana Poledica, prezentaciju su direktno pratili i UKCS Novi Sad, KC Niš, KBC „Dragiša Mišović“, KCS Beograd, IORS Beograd, dečja klinika u Tiršovoj, ali i bolnice u Sremskoj Mitrovici, Kladovu, Subotici, Novom Pazaru, Pančevu, Banja Luci.

– Najveći značaj ovog projekta je za nas, manje centre, koji na ovaj način možemo da se konsultujemo sa kolegama iz drugih ustanova. Možemo da uradimo prikaz pacijenta i da od drugih kolega dobijemo konsultaciju i savet za terapiju, dodatnu dijagnostiku, lečenje pacijenta. Ovim nam je omogućena brža razmena informacija o stanju pacijenta između klinika. Zahvaljujući prof. dr Predragu Stevanoviću, naša ustanova je dobila ovaj uređaj na korišćenje do kraja godine, kako bismo vežbali i možda implementirali u svakodnevni rad – rekla je dr Mirjana Poledica.

U HoloLens2 uređaj mogu se uneti sve informacije iz elektronskog zdravstvstvenog kartona pacijenta, odnosno svi načinjeni radiografski snimci i prikazi MSCT–a, laboratorijske i druge analize. Sve ovo se prezentuje u vidu holograma i uz audiovizuelni prikaz samog pacijenta, konsultanti u drugim ustanovama mogu imati uvid u zdravstveno stanje prikazanog pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)