PECAROŠI LOVILI KRALJICU BRZAKA: Sezona varaličarenja pastrmke otvorena u kanjonu reke Crnice, kod Zabrege

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 03. 2024. u 16:03

CRNICA je jedna od retkih reka koja u svom kanjonu ispod sela Zabrega, dugom oko dva kilometra, čuva autohtonu vrstu pastrmke sa crveno-crnim pegama. Ćuprijsko Udruženje rekreativnih ribolovaca "Varaličar" (URR) odlučilo je da baš na ovom mestu otvori sezonu lova na tu lepoticu rečnih brzaka, pa se trinaest odvažnih ribolovaca iz Kragujevca, Aleksandrovca, Smedereva, Kruševca i Ćuprije nadmetalo sa ribom i uživalo u mističnom ambijentu okoline Zabrege.

ПЕЦАРОШИ ЛОВИЛИ КРАЉИЦУ БРЗАКА: Сезона вараличарења пастрмке отворена у кањону реке Црнице, код Забреге

Foto: Fejbuk/Petrus Zabrega

Domaćin ljubiteljima prirode i ribolova bio je Vladan Vučković, direktor paraćinske Turističke organizacije. Njemu je ovo bila idealna prilika da ribolovce upozna ne samo sa vodama Crnice već i sa istorijom i legendama ovog dela srednjovekovne Petruške oblasti koju, sa razlogom, nazivaju Malom Svetom Gorom.

Foto: Fejbuk/Petrus Zabrega

- Pored autohtone pastrmke, ovde u reci žive još klen i potočna mrena ili krkuša. U delu uzvodno, prema Sisevcu, odnosno izvoru Crnice, voda je prve kategorije. Može čak i da se pije. Priroda je ovde idealna za planinare, a kako vidim, sve više je i ribolovaca - veli Vučković, koji više od dvadeset godina sa grupom entuzijasta iz ovog sela i sam brine o raščišćavanju i uređenju prirode i staza.

Foto: Fejbuk/Petrus Zabrega

Vode Crnice stanište pastrmke

Ribolovci su strpljivo pecali i još strpljivije uživali u svemu što je priroda tog prelepog dana stigla da im ponudi. Vladimir Milojević iz URR "Varaličar", kaže da je ovog puta pobedila - riba.

- Kraljica brzaka nije se dala lako prevariti. Nekoliko pastrmki je ipak ulovljeno da bismo zadovoljili svoju ribolovačku strast. Za nas dovoljno, a zatim smo sve ribe vratili Crnici jer drugačije ne može biti. Inače, prvim ulovom bio je nagrađen Arsen, ribolovac iz Kruševca, dok je najmlađi varaličar na otvaranju sezone bio Ilija Šaronjić (14) iz Aleksandrovca.

Sve više ljubitelja ribolova

CRNICA kod Zabrege, tvrde ljubitelji ribolova, pravi je raj za njih, naročito kada priroda ozeleni. Sve više strasnih pecaroša, ne samo iz Pomoravlja, zbog toga dolaze baš ovde. Mesto je savršeno za kompletnu relaksaciju, fizičku i mentalnu, tako da će se o ribolovu u klisuri Crnice tek pričati - naglašavaju u Turističkoj organizaciji Paraćin.

Milojević dodaje da ovaj tinejdžer zadivljuje svojom posvećenošću i, uopšte, svojim znanjem o ribolovu, naročito kad je o pegavoj lepotici reč. Zaključak je da je varaličarenje na Crnici pravi izazov, što zbog nadmudrivanja sa ribom, što zbog šuma vetra i žubora vode u čemu su svi, podjednako, uživali.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)