OD VRELOG BRAZILA, DO LEDENOG SEVERNOG POLA: Eksponati na „Fašankama“ ponovo oduševili posetioce Grebenca (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 03. 2024. u 18:21

TRADICIONALNA manifestacija „Fašanke“, koja se organizuje u rumunskom selu Grebenac, u južnobanatskoj opštini Bela Crkva, i ove godine je pokazala koliko su Grebenčani maštoviti i koliko drže do svoje tradicije.

ОД ВРЕЛОГ БРАЗИЛА, ДО ЛЕДЕНОГ СЕВЕРНОГ ПОЛА: Експонати на „Фашанкама“  поново одушевили посетиоце Гребенца (ФОТО)

Foto: T.Gojković

Po ugledu na Nemce, koji su nekada živeli na tim prostorima, priređuju uvek zabavnu karnevalsku povorku, dok po starim rumunskim običajima okupljaju kalušare – dečake i neoženjene momke obučene u tradicionalnu rumunsku nošnju, koji uz melodične kalušarske pesme na ulici igraju tradicionalne igre i tako teraju zimu i zle sile.

Povorku, koju je činilo deset alegorijskih kola – eksponata velikih dimenzija koja vuku motorizovana vozila – tradicionalno su predvodili članovi KUD „Đorđe Košbuk“.

Za njima su išle traktorske prikolice pretvorene u Severni pol, u ulicu sa saobraćajnim znakovima, u baštu sa leptirima…

Najviše aplauza, ali i osmeha, ponovo je izmamila grupa starijih Grebenčana, koji su u glavnu seosku ulicu „doneli“ karneval iz Rija. Bili su oskudno obučeni, poput brazilskih plesačica, i plesali su u ritmu karioka.

Ovom događaju, tradicionalno su prisustvovali brojni predstavnici rumunske nacionalne manjine, kao i profesori i studenti sa Etnološkog fakulteta u Beogradu.


 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)