PREKO MOSTA I - ŠLEPERI: Novi režim saobraćaja na prelazu preko Dunava, između Bačke Palanke i Iloka

Zoran Rajić

23. 03. 2024. u 07:50

PREKO mosta na Dunavu, između Bačke Palanke i Iloka, na srpsko-hrvatskoj granici, od minule sedmice dozvoljen je prelazak vozila do 24 tone nosivosti.

ПРЕКО МОСТА И - ШЛЕПЕРИ: Нови режим саобраћаја на прелазу преко Дунава, између Бачке Паланке и Илока

foto Z. R.

Na ovo rešenje čekalo se dva i po meseca, jer su od 6. januara - zbog toga što je nemački teretni brod, dan ranije, udario u noseći stub - most mogla da koriste samo vozila do tri i po tone.

Najnoviju odluku donela je Policijska uprava Vukovarsko-sremske županije, na osnovu specijalističkog izveštaja "Hrvatskih cesta", čiji su predstavnici ponovo obavili vizuelni pregled mosta i, kao i u januaru, utvrdili da na konstrukciji nema bilo kakvih oštećenja.

Oprez

- BEZ obzira na detaljan pregled vidljivog dela konstrukcije, na mostu je i dalje prisutan oprez, pa je zabranjeno stvaranje kolona vozila, a brzina kretanja ograničena je na 30 kilometara na sat - kaže Milorad Paripović koji je u Opštinskom veću Bačke Palanke zadužen za saobraćaj.

Podsetimo, teretni brod "Antonija" - koji je plovio od Linca u Austriji, do Smedereva - 5. januara oko ponoći, udario je u stub mosta i tom (ne)prilikom u Dunavu je potonula barža sa oko 1.000 tona veštačkog đubriva. Odmah potom, saobraćaj na ovom prelazu bio prekinut zbog potencijalne opasnosti od pucanja konstrukcije, ali su nadležne komisije iz obe države ustanovile da nije oštećen...

- Da bi vozila čija masa premašuje tri i po tone mogla da koriste most bilo je neophodno da hrvatska strana u potpunosti ispita konstrukciju. Inače, prilikom projektovanja takvih mostova na Dunavu bila je obavezna primena tehničkih rešenja koja omogućavaju udar barže od 1.000 tona u stub, bez oštećenja - objašnjava Miroslav Alempić, pomoćnik ministra koji je u resoru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za drumski transport, puteve i bezbednost.

Pretpostavlja, pritom, da je barža udarila u most i potonula usled gašenja brodskog motora, zbog panjeva i rastinja koje je Dunav nosio sa sobom, a zaostali su u reci posle lanjskog nevremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu